Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

«Ελλάδα – Τουρκία : Η ειρηνική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου»

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ελευθέριο Βενιζέλο με θέμα «Ελλάδα – Τουρκία : Η ειρηνική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου» θα διοργανωθούν στην Κομοτηνή την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.
Οργανωτές είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου, το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Ροδόπης, ο Δήμος Κομοτηνής και ο Σύλλογος Κρητική Αδελφότητα Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης».
Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρονών από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τελούν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Οικογένειας Νικολάου Παπανικολάου – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Κομοτηνής.
Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στις 19:00, θα γίνουν τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που θα διαρκέσει έως και τις 16 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας Ροδόπης.

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στις 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η ...

... κεντρική εκδήλωση. Ομιλητές θα είναι οι :

* Νίκος Ανδριώτης, ιστορικός, με θέμα : «Μετακινήσεις πληθυσμών : από το Νεϊγύ στη Σύμβαση της Λωζάννης».
* Άγγελος Συρίγος, επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα : «Η παραμονή των μουσουλμάνων στη Θράκη και η αντιμετώπισή τους από το ελληνικό κράτος».
* Αντώνης Κλάψης, διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα : «Η παραμονή των Ελλήνων στη Κωνσταντινούπολη και η αντιμετώπισή τους από το τουρκικό κράτος».
* Ευάνθης Χατζηβασιλείου, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα : «Η ελληνοτουρκική φιλία όπως την οραματίστηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η κληρονομιά της πολιτικής του».
* Νικόλαος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με θέμα : «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο πολιτικός της ειρήνης».

Χαιρετισμούς, επίσης, θα απευθύνουν οι διοργανωτές. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το Σάββατο 6/2 στις 19:00 μ.μ. με προβολή της ταινίας του Βασίλη Μάρου «Η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου».

Για την εκδήλωση αυτή, ο Σύλλογος Κρητών Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» θα παραχωρήσει σήμερα [Τρίτη (2/2)] στις 20:30 μ.μ. συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ
/ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ / "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" / XANIA /

Δεν υπάρχουν σχόλια :