Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

O Al Bundy και η απόλυτη δικαίωση

Ανήκω σε μια γενιά που μεγάλωσε με την εικόνα του Al Bundy. Την εικόνα ενός άνδρα εγκλωβισμένου από μια ηλίθια γυναίκα και δύο ακόμα πιο ηλίθια παιδιά σε ένα suburban dead-end – που θα έλεγαν και στα μέρη μου… Για τους περισσότερους η σκηνή που χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής του Al είναι η πιο προσωπική του στιγμή: αραχτός στον καναπέ του, μπροστά στην τηλεόραση, με μια παγωμένη μπύρα στο τραπέζι και με το χέρι μέσα από το παντελόνι για καλύτερο ξύσιμο. Όμως, στα μάτια μου, η απόλυτη στιγμή που περιγράφει τη ζωή του είναι όταν στους τίτλους αρχής δίνει λεφτά ακόμα και στο σκύλο της οικογένειας…
Ο ήρωάς μας ήταν ένας παγιδευμένος μικροαστός. Παγιδευμένος από μια γυναίκα και δύο παιδιά (παρά το γεγονός ότι πολλές φορές υπερέβαλλε εαυτόν για να τους υπερασπιστεί), από μια δουλειά πιο βαρετή και από αγώνα... Λάρισα-Ατρόμητος κομμένο στο Χ, από γείτονες πιο ηλίθιους και από τη δική του οικογένεια. Όχι ότι ο ίδιος είναι έξυπνος – κάθε άλλο: φτάνει στο σημείο να καρφώσει το χέρι του πάνω σε ένα έπιπλο… Απλά, μέσα στη χαζομάρα του μπορεί να είχε και αυτός προοπτικές αλλά εξαφανίστηκαν εξαιτίας του βλέμματος της Peggy (σοβαρά, ρε Al;;;;).
Ήρθε η ώρα, όμως, ο Al να δικαιωθεί! Ή, έστω, ο Ed ONeill – ο οποίος για μια ολόκληρη γενιά θα παραμένει πάντα ο Al Bundy… Έτσι, λοιπόν, ο Al μεγάλωσε, αλλά έχει πλέον λεφτά. Και τα παιδιά μεγάλωσαν. Η κόρη, περιέργως, έγινε πιο έξυπνη, αλλά όχι πριν βρει έναν πιο στόκο και από την ίδια και αποκτήσουν 3 κουτσούβελα. Α, ναι ο Al έχει και εγγόνια: μία 15χρονη ψωνάρα, μία 12χρονη διάνοια και ένα 10χρονο βλαμμένο – στο τελευταίο η ζωή δεν του φέρθηκε και πολύ καλά… Από την άλλη ο γιος το πήρε απόφαση ότι δε ρίχνει γκόμενα και το γύρισε το παιχνίδι. Έχει βρει έναν περίεργο και μόλις υιοθέτησαν και μια κουκλίτσα από το Βιετνάμ (να και το τέταρτο εγγόνι)… Επίσης σημαντική εξέλιξη ήταν το γεγονός ότι η Peg σάλταρε τελείως και έχουν πάρει διαζύγιο. Κι εδώ είναι που έρχεται η μεγάλη δικαίωση: ξαναπαντρευτήκαμε και η νέα σύζυγος είναι μια 35άρα Κολομβιανή. Και τι Κολομβιανή:
Μόνο μειονέκτημα ο γιος από τον πρώτο της γάμο, αλλά δεν έρχονται και όλα ρόδινα, ε; Τουλάχιστον, αυτός είναι έξυπνος!
Όλα αυτά στο Modern Family, την καλύτερη κωμική σειρά εδώ και πολλά χρόνια (ναι, Joe, είναι στο σύνολο καλύτερη και από το How I Met Your Mother και από το Rules of Engagement). Η πρόσφατη υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες ήρθε απλά για να το επιβεβαιώσει. Δείτε την και θα με θυμηθείτε… Α, και δεν έχει καθόλου γέλια (live ή canned)!
ΥΓ. Πολλοί θα πουν ότι διαβάζω πολλά σε μία χαζή αμερικάνικη σαχλοκωμωδία των παρακμιακών 80s και ίσως από την οπτική τους να έχουν δίκιο. Εγώ, όμως θεωρώ ότι το Married with Children είχε πολύ καυστικότερη κοινωνική σάτιρα από τις επιτυχίες των «απολιτίκ» 90s – βλέπε, π.χ., Friends.

Δεν υπάρχουν σχόλια :