Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Δωροδοκία μελών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από Siemens δείχνει η κατάθεση Τέλλογλου

Διαχρονικές πληρωμές της εταιρίας Siemens και στα δύο μεγάλα κόμματα και εξαιρετική βραδυπορία στις ελληνικές δικαστικές έρευνες, που κατατείνουν σε συσκότιση, κατήγγειλε ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Τάσος Τέλλογλου, καταθέτοντας σήμερα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση.

Ο κ.Τέλλογλου κατέθεσε στην επιτροπή το δικόγραφο του Γερμανού δικηγόρου του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Στέφαν Κουρσάβε, στο οποίο δίδονται, κατά κάποιο τρόπο, σήματα προειδοποίησης ότι επίκειται η σύλληψή του, γεγονός που τον οδήγησε στη φυγή του στη Γερμανία.
Το έγγραφο δόθηκε στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής του Μ. Χριστοφοράκου για τη μη έκδοσή του στην Ελλάδα.
Μέσω του εγγράφου παρουσιάζεται να του διαμηνύθηκε ότι ....
..... υπάρχει πολιτική διάθεση επιτάχυνσης της δικαστικής διερεύνησης, πριν και μετά τις ευρωεκλογές του 2009, κάτι που θα οδηγούσε σε σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών, που έφθαναν μέχρι τα ισόβια.
Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη από ποιον μπορεί να ήλθε το μήνυμα, ο μάρτυρας είπε ότι «μόνον από την κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει τέτοια ειδοποίηση».
Σύμφωνα με το μάρτυρα, η διαδικασία των δωροδοκιών από τη Siemens είχε πάρει τη μορφή μηχανής, τουλάχιστον από το 1998 κι οπωσδήποτε ως τον Οκτώβριο του 2004 και τα μεγάλα ποσά δίδονταν χέρι με χέρι.
Ο κ. Τέλλογλου τόνισε ότι είναι πλέον στοιχειοθετημένη από όλες τις πλευρές η δωροδοκία του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, ο οποίος πήρε από τη γερμανική εταιρεία 200.000 μάρκα το 1998, μέσω λογαριασμών συγγενικών του προσώπων. Όπως παραδεδεγμένη είναι η είσπραξη 1εκατ. ευρώ από τον Θόδωρο Τσουκάτο υπέρ του ταμείου του ΠΑΣΟΚ το 2000.

Κατά τον δημοσιογράφο, η αποκάλυψη του λογαριασμού του Τάσου Μαντέλη προέκυψε τυχαία και εξέφρασε την αμφιβολία του, αν μπορούν να αποκαλυφθούν άλλα ονόματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δόθηκαν για μίζες συνολικά 145 εκατ. μάρκα και έχουν αποκαλυφθεί μόνον τα 200.000 του Τάσου Μαντέλη και το 1εκατ. μάρκα του Θόδωρου Τσουκάτου».

Όπως είπε ο μάρτυρας μιλώντας στην εξεταστική, μεγάλες πληρωμές στα δύο μεγάλα κόμματα δόθηκαν στην προεκλογική περίοδο του 2000, οπότε ξοδεύτηκαν πενταπλάσια ποσά από την κρατική ενίσχυση που δικαιούντο.

Τελευταία βεβαιωμένη εκροή χρημάτων (750.000 ευρώ) ήταν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2004 που συνέπιπτε χρονικά με την πληρωμή 31 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων C 4I.

Δεν απέκλεισε, πάντως, ο μάρτυρας οι χρηματοδοτήσεις από τότε να άλλαξαν τρόπο διάθεσής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, κατά τον μάρτυρα εικάζεται - σε σχέση και με τις καταθέσεις του «διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ - ότι δόθηκαν, κατά το 2002, 10 εκατ. ευρώ σε τέσσερις φορείς (υπουργεία Αμύνης, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης και Αθήνα 2004) κατά την εποχή σύνταξης των προδιαγραφών του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων.

Από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό ότι ο μάρτυρας εκτίμησε πως ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός «δεν έκανε καλά τη δουλειά του για λόγους που σχετίζονταν με τον τρόπο που αντιμετώπιζε η ιεραρχία το θέμα».

Ο δημοσιογράφος είπε ότι στη Γερμανία ασχολήθηκαν με την υπόθεση συντονισμένα 270 υπάλληλοι, ενώ εδώ ήταν μόνον ο ανακριτής και η γραμματέας του.

Ήδη, πρόσθεσε, από τον Ιούνιο '07 κάλεσαν οι Γερμανοί την ελληνική πλευρά να λάβει γνώση των στοιχείων που διέθεταν κι η πρώτη επίσκεψη δικαστικού έγινε μόλις το Φεβρουάριο '08.

Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο μάρτυρας είπε ότι οι δωροδοκίες είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του '80, σε συνεργασία με τον τότε επικεφαλής του ΟΤΕ Θεοφάνη Τόμπρα.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, με δεδομένο ότι λίγα είναι τα στοιχεία που μπορούν να αποκαλυφθούν, η πολιτεία θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε τρεις θεσμικές αλλαγές: την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών που κατατείνει σε νόμο ατιμωρησίας, στην αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων ειδικά στο σκέλος των χορηγιών εταιρειών και, τέλος στην αλλαγή του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου που δυσχεραίνει στην αποκάλυψη στοιχείων και πληροφοριών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :