Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Aυτό είναι το δημοσίευμα των Financial Times που ταρακούνησε χθές το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει την Κίνα να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κίνηση αυτή υποδηλώνει την όλο και αυξανόμενη οικονομική ισχύ της Κίνας τη στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί να βρει πόρους για το δημοσιονομικό της χρέος.

Όπως διαβάζουμε στους Financial Times, η Αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs προσπαθεί να προωθήσει την πώληση των ελληνικών ομολόγων του δημοσίου στο Πεκίνο.

Συγκεκριμένα έχει εστιάσει τις προσπάθειές της προς την Κρατική Υπηρεσία Ξένου Συναλλάγματος (SAFE) η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας ύψους 2,400$ δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γκάρι Κον, έχει έρθει ήδη δύο φορές στην Αθήνα- η πρώτη τον ...
..... περασμένο Νοέμβριο και η άλλη τον Γενάρη- προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και ανώτατους αξιωματούχους.

Η Κίνα δεν συμφώνησε να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα. Στο μεταξύ η Αθήνα αρνήθηκε την κινεζική πρόταση για να γίνει η χώρα στρατηγικός επενδυτής της Εθνικής Τράπεζα της Ελλάδος.

Όμως μια πιο συντηρητική προσφορά ύψους 5-10 δισεκατομμυρίων ευρώ φάνηκε ότι επιτεύχθηκε μετά την δεύτερη επίσκεψη του κυρίου Κον στην Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν την Τρίτη.

Ο υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε στους Financial Times ότι θα επισκεπτόταν την Κίνα τον επόμενο μήνα χωρίς όμως να έχει «συγκεκριμένο στόχο» για την τιμή των προς πώληση ομολόγων.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2009, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως πηγές κοντά στο Safe δήλωσαν ότι η Κίνα ήδη είχε ένα «σημαντικό ποσοστό» του ελληνικού χρέους και δίσταζε να αγοράσει και άλλο.

Ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η Αθήνα θα ήταν θετικοί σε Κινέζους αγοραστές για τα ομόλογά της. Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει το ποσό, παρόλο που στις συνομιλίες με την Goldman Sachs φαίνεται να γινόταν λόγος για 20-25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δείτε το δημοσίευμα των Financial Times
http://www.ft.com/cms/s/0/65ac74fc-0aaf-11df-b35f-00144feabdc0.html

Σε κατηγορηματική διάψευση το υπουργείο Οικονομικών αφού το 80% του Ελληνικού χρέους είναι στα χέρια Ευρωπαίων δανειστών οι οποίοι δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να μπούν οι Κινέζοι στα χωράφια τους αφού και μόνο με το δημοσίευμα των Financial Times καταπόντησαν χθές το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε κατηγορηματική διάψευση ότι υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την αγορά χρέους ή ελληνικών ομολόγων ή άλλων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, διαψεύδεται κατηγορηματικά από το υπουργείο ότι υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα για να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προστίθεται στην ανακοίνωση, πραγματοποίησε πρόσφατα ταξίδι στο Λονδίνο, όπου είχε συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, ενώ παρόμοιες συναντήσεις συνεχίζονται και στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν επισκέψεις του υπουργού στις ΗΠΑ και στην Ασία.
/ / tiresias-press.blogspot / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :