Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Εθνικιστικός και Τουρκικός δάκτυλος πίσω από την ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα

Ήταν μια από τις μεγάλες συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Η διευθέτηση των χωρικών υδάτων μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας και μάλιστα έπειτα από διμερείς συμφωνίες απομόνωνε την επεκτατική στάση της Τουρκίας στο θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Μόνο την Τουρκία συνέφερε η ακύρωση της σχετικής συμφωνίας.
Ακολουθεί η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη για το σχετικό θέμα:

«Λυπούμαι ιδιαιτέρως για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας που έκρινε άκυρη την συμφωνία των δύο χωρών μας, την οποία υπογράψαμε στις 27 Απριλίου 2009, για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, λόγω δήθεν «λανθασμένων διαδικασιών» στην κατάρτισή της.

Η ακύρωση αυτή έγινε κατόπιν των αντιδράσεων εθνικιστικών οργανώσεων και της προσφυγής του Προέδρου του Αλβανικού Σοσιαλιστικού κόμματος κυρίου Ράμα, που την ανακοίνωσε στις 15 Οκτωβρίου. Ουδεμία διαδικασία έπασχε και τα πάντα έγιναν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, όπως τους προβλέπει ο ΟΗΕ.

Δεν γνωρίζω αν το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να ενημερώσει το αδελφό του σοσιαλιστικό κόμμα για τα οφέλη της συμφωνίας όταν πληροφορήθηκε ότι το τελευταίο πρόκειται να την υπονομεύσει.

Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι, ενώ ο κ. Ράμα ανακοίνωσε τις προθέσεις του στα μέσα Οκτωβρίου, ουδεμία σπουδή επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση να φέρει τη Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, που άνοιξε λίγες μέρες μετά, ώστε να δημιουργήσει μια θετική δυναμική, για τη διαφύλαξή της, όπως και για τη διαφύλαξη του υψηλού επιπέδου στο οποίο πετύχαμε να φέρουμε τις ελληνο – αλβανικές σχέσεις.»
Τουρκικός δάκτυλος πίσω από την ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα

Δεν υπάρχουν σχόλια :