Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Τελικά θέλει να επιστρέψει ο Καραμανλής ή το σκέφτεται;

Πολύ συγκεχυμένες οι πληροφορίες που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να προσπαθεί να βρει τρύπα να περάσει ξανά στην πολιτική ζωή έπειτα από δύο μήνες σιωπής. Αρκετοί είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν μέσω των εξεταστικών που συνήθως δεν καταλήγουν ποτέ πουθενά. Γιατί άραγε να καταλήξουν τώρα; Άρα δεν είναι λίγοι οι εμπλεκόμενοι που θεωρούν τις εξεταστικές ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ που θα ξεπλύνει τις υπαρκτές ή ανύπαρκτες ενοχές τους.

Ο ίδιος ο Καραμανλής , ούτε στο όνειρό του δεν φαντάστηκε ποτέ, ότι θα επέστρεφε στην πολιτική ζωή μέσα από ρεπορτάζ διαφθοράς, σκανδάλων και την ανάγκη που δημιουργούν τα πιεστικά μέσα, να απολογείται για πράγματα που έκανε και δεν έκανε. Εξάλλου οι κατηγορίες (φασιστικής νοοτροπίας) για τις .....
.... πολιτικές ευθύνες και τις ευθύνες για την επιλογή των προσώπων θα συνοδεύουν πάντα τον πρώην πρωθυπουργό και δεν θα ακουμπήσουν ποτέ τον εκλεκτό της τηλεοπτικής μπουρζουαζίας Γ.Α.Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με την ολιγωρία του Σαμαρά και των στενών συνεργατών του αλλά ούτε από την οργανωμένη λάσπη των μέσων ενημέρωσης που διάκεινται διαρκώς εχθρικά εναντίον του. Αισθάνεται την ανάγκη να παρέμβει και προσπαθεί να βρει τον τρόπο.
Όχι όμως όπως ένα μεσαίο στέλεχος ή ένας πρώην βουλευτής. Ετοιμάζει την αντεπίθεσή του για να διαφυλάξει το όνομά του. Αισθάνεται ότι «πρέπει» να είναι έτοιμος. Βλέπει ανθρώπους, δεν αποσύρεται και πιστεύει ότι οι συγκυρίες θα είναι σίγουρα ευνοϊκές υπέρ της δημιουργίας κλίματος για ενεργές παρεμβάσεις του, στο μέλλον. Ειδικά με τον Σαμαρά θα είναι πολύ ευκολότερο. Τα «παιδιά της Άνοιξης» έχουν αντιληφθεί το παιχνίδι του πρώην και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν χώρο για δράση ούτε στον ίδιο τον Καραμανλή. Θέλουν όλο το κόμμα και τις διάφορες τάσεις απλούς θεατές της νέας κατάστασης, χωρίς κανένα δικαίωμα δικών τους πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.

Τα πυρά όμως που δέχεται ο Καραμανλής από το Πασόκ και από το εσωτερικό του κόμματός "του", τον αναγκάζουν να «λάβει μέτρα». Προς το παρόν θα εμφανιστεί προσωπικά στην εξεταστική για το Βατοπέδι ενώ αρχικά είχε αποφασίσει να αποστείλει γραπτό υπόμνημα. Συνεργάτες του πιστεύουν ότι δέχεται χτυπήματα κάτω από τη μέση λόγω της σιωπής που έχει επιλέξει να ακολουθήσει. Μια αντιπολιτευτική πρωτοβουλία θα χτυπήσει ταυτόχρονα και τα συμφέροντα που διακινούν διάφορα σενάρια εναντίον του και την γραμμή άτυπης συγκυβέρνησης που υπάρχει μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά . Συγκυβέρνηση που ευνοεί την χωρίς όρια κριτική στην πρόσφατη καραμανλική περίοδο και έχει θέσει ως κύριο στόχο την εξουδετέρωση κάθε δυνατότητας μελλοντικής παρέμβασης και από πλευράς Καραμανλή και από πλευράς Ντόρας.
Βέβαια ο Καραμανλής αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει ξανά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αλλά στην πολιτική δεν πρέπει ποτέ να λές ποτέ. Η πολιτική είναι συγκυρίες, ισορροπίες και συγκρούσεις που πάντα μεταβάλλονται. Άρα στατικές αποφάσεις δεν ισχύουν. Ειδικά όταν πρόκειται για κάποιον που διαρρέει ότι έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις του, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι η πολιτική δεν είναι ποτέ «οριστική»…

Δεν υπάρχουν σχόλια :