Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Η Ντόρα παίρνει τ΄ όπλο της

Η κυρία Μπακογιάννη φέρεται αποφασισμένη να συγκρουστεί και να καταδείξει ότι πλέον στη ΝΔ υπάρχουν δύο τάσεις
Πολιτικές μπαλοθιές από την Κρήτη ετοιμάζεται να ρίξει το προσεχές Σαββατοκύριακο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η τέως υπουργός ξεκινάει περιοδείες σε όλη τη χώρα, θέλοντας να στείλει σαφές εσωκομματικό μήνυμα ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Ηδη με την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ το περασμένο Σάββατο επέλεξε να αναδείξει τις διαφορές της με τη νέα ηγεσία και αυτό θα προσπαθήσει να το προβάλλει έντονα με τις περιοδείες της. Μετά τη μεθαυριανή της επιστροφή από το Στρασβούργο θα ρυθμίσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την τριήμερη επίσκεψή της στη γενέτειρα του πατέρα της, κ. Κ. Μητσοτάκη, όπου και η υποψηφιότητά της κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά, όπως ήταν αναμενόμενο.

Η κυρία Μπακογιάννη με τις επισκέψεις που θα κάνει στους τέσσερις νομούς της Κρήτης θα επιχειρήσει να διατηρήσει τη στενή πολιτική της σχέση με τους ψηφοφόρους και τα στελέχη της ΝΔ που την ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές. Το πολιτικό χάσμα που τη χωρίζει με τη νέα ηγεσία θα το αναδείξει με .....
.... μεγαλύτερη ένταση το προσεχές διάστημα και επιθυμεί να είναι η «πολιτική ομπρέλα» σε όσους την στήριξαν. Υστερα από μια περίοδο περισυλλογής και πολλών συζητήσεων με πολιτικούς φίλους της, βουλευτές και στελέχη που παρέμειναν «πιστοί» σε αυτήν και δεν επιδίωξαν να ρίξουν γέφυρες με τη νέα ηγεσία, θα καταστήσει ευδιάκριτο το πολιτικό της στίγμα.

Δεν φεύγει από το κόμμα
«Η στρατηγική της Ντόρας είναι εντός κόμματος» λένε στενοί της συνεργάτες που χαρακτηρίζουν «αστείες» τις φήμες για την αποχώρησή της από τη ΝΔ, ώστε να δημιουργήσει νέο κόμμα. Στους νομούς της Κρήτης θα έχει συναντήσεις σε τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία με τους υποστηρικτές της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα κάνει κεντρική πολιτική ομιλία, καθώς δεν θέλει στην παρούσα περίοδο να δημιουργήσει ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ.

Παρά την πρόθεσή της να κινηθεί σε ήπιους τόνους, η κατάσταση στο νησί είναι έκρυθμη, καθώς πλέον σε όλες τις οργανώσεις έχουν τον πρώτο ρόλο στελέχη που ανήκουν στην ομάδα του νέου προέδρου.

Η κυρία Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δώσει αφορμή στη Ρηγίλλης «να παίξει το παιχνίδι των διαρροών για διαγραφές» όπως λένε πολιτικοί της φίλοι. «Αυτό το παιχνιδάκι δεν προσθέτει στη ΝΔ, αλλά και δεν φοβίζει» έχει επισημάνει και η ίδια σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις της και δεν παραλείπει να σημειώσει: «Ο εσωκομματικός διάλογος είναι προαπαιτούμενο. Η εσωκομματική δημοκρατία πρέπει να εδραιωθεί.Το κόμμα πρέπει να είναι ικανό να εμπνεύσει,να κινητοποιήσει όλο το στελεχικό του δυναμικό και να αξιοποιήσει άξιους ανθρώπους και όχι συμβιβασμένους αυλοκόλακες,ακραίους λαϊκιστές και αμετανόητους εραστές της παραπολιτικής και της ίντριγκας».

Ο κ. Σαμαράς έχει προειδοποιήσει ότι διαφορετικές απόψεις σε μείζονα θέματα δεν θα ανεχθεί. Η Ρηγίλλης είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει ότι θα διαγραφούν όσοι κινηθούν στη Βουλή απέναντι στην κομματική γραμμή. Ο βουλευτής κ. Κ.Κιλτίδης , πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υποστηρικτής της κυρίας Μπακογιάννη, βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού και αν δεν ευθυγραμμιζόταν με τη θέση της ΝΔ θα έπεφτε ο «κομματικός πέλεκυς».

Το παιχνίδι της Ρηγίλλης με τις διαγραφές έχει ενοχλήσει την κυρία Μπακογιάννη η οποία ετοιμάζεται, όπως μεταδίδεται από το περιβάλλον της, «να τακτοποιήσει τους εσωκομματικούς της λογαριασμούς». Οσοι συνομιλούν μαζί της καταλαβαίνουν ότι είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί και να δείξει ότι πλέον στη ΝΔ υπάρχουν δύο τάσεις που φάνηκαν, όπως διευκρινίζει και στην τελευταία ΚΕ: αυτή της προοδευτικής πλευράς που υπάρχει στη ΝΔ και εκπροσωπείται από την ίδια και μπορεί να εκφράσει πιο ρεαλιστική πρόταση έναντι του ΠαΣοΚ και αυτή της πιο συντηρητικής πλευράς η οποία εκφράζεται από τη νέα ηγεσία.

Πολιτικό ρήγμα
Η Ρηγίλλης θεωρεί εξωπραγματική τη θεωρία της κυρίας Μπακογιάννη, τις κινήσεις της οποίας παρακολουθεί πολύ προσεκτικά, και λέει ότι όλοι πρέπει να τάσσονται με τη γραμμή της πλειοψηφίας. Ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι υπάρχει πολιτικό ρήγμα στις σχέσεις του με την κυρία Μπακογιάννη τουλάχιστον σε τέσσερα μέτωπα, όπως έχει καταγραφεί ως σήμερα: στον εκλογικό νόμο («γερμανικό σύστημα»), στο μεταναστευτικό, στη διοικητική μεταρρύθμιση (σχέδιο «Καλλικράτης») και ως προς τη λειτουργία του κόμματος.

Η σχέσητης κυρίας Μπακογιάννη με τον κ. Σαμαρά κινείται στην κόψη του ξυραφιού, υπάρχει καχυποψία και δεν διαφαίνεται πεδίο σύγκλισης. Και όσο η ίδια επιμένει, όπως λέει στους φίλους, ότι «θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τις θέσεις της, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πολιτική πλατφόρμα την οποία έχει καταθέσει και ενέκρινε το 40% των ψηφοφόρων της ΝΔ» τόσο η κατάσταση θα είναι έκρυθμη.

/ ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ  |  ΤΟ ΒΗΜΑ  / 

Δεν υπάρχουν σχόλια :