Φουντώνουν τα σενάρια για βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, με την προϋπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.
Ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή δεν απέκλεισε την παροχή βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η βοήθεια θα έρθει από δημόσιους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και όχι από κράτη-μέλη και ότι αυτό θα γίνει μόνο αν "η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της".
Χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δήλωσε πως .....
..... πρέπει να υπάρχει επίβλεψη ώστε τα μέλη της ευρωζώνης να σέβονται τις υποχρεώσεις τους.
"Η Ελλάδα σαφέστατα δεν τίμησε αυτές τις αρχές" και η χώρα πρέπει τώρα να πραγματοποιήσει "βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις", είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Για τον τρόπο της βοήθειας της Ελλάδας και άλλων χωρών με παρόμοια προβλήματα στην Ευρωζώνη κυκλοφορούν πολλά σενάρια που περιλαμβάνουν την έκδοση ευρωομολόγου, τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης ή την αξιοποίηση κονδυλίων που μένουν ανεκμετάλλευτα στα κοινοτικά ταμεία, λόγω αδυναμίας απορρόφησης. Ωστόσο η ΕΕ, αναμένεται να κινηθεί με άκρα μυστικότητα, καθώς είναι πλέον φανερό ότι ακόμα και μια δήλωση μπορεί να προκαλέσει τριγμούς, με τους κερδοσκόπους να καραδοκούν και να παίζουν παιχνίδια με τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο Νταβός έγινε σαφές ότι ακόμα και αν το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση έχει την βούληση να πάρει πολύ σκληρά μέτρα για την απρόσκοπτη εφαρμογή του.
Εντός της εβδομάδας η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις παρατηρήσεις της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και οι επισημάνσεις της δεν θα έχουν καλά νέα για τους Έλληνες πολίτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", η ΕΕ ήδη έχει στείλει έγγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων από αυτά που έχουν εξαγγελθεί.
Μεταξύ άλλων ζητούν, μείωση μισθών και περαιτέρω περικοπές στα επιδόματα στο δημόσιο, ψαλίδι στις υψηλές συντάξεις, πάγωμα στις προσλήψεις, νέους φόρους στα ακίνητα και πρόστιμα στα αυθαίρετα, κατάργηση των εξαιρέσεων στη φορολόγηση, προείσπραξη φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μειώσεις στις επιδοτήσεις των ταμείων και άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.
Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και τα επιπλέον μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν εντός δύο μηνών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας και το πολιτικό κόστος.
Το μήνυμα της ΕΕ είναι ότι εξετάζονται τρόποι διάσωσης της Ελλάδας, ότι δεν πρόκειται να την αφήσουν να πτωχεύσει, αλλά για να υπάρξει βοήθεια θα πρέπει να εφαρμοστεί σκληρή λιτότητα για όσο... χρειαστεί.
/ news247.gr /
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου