Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Κάπως έτσι πολιτεύεται ο Αντώνης Σαμαράς


ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ κρύβεσαι, μήλο βγαίνεις. Αχλάδι κοιτάς από την πόρτα.
Κάπως έτσι πολιτεύεται ο Αντώνης Σαμαράς από τις 29 Νοεμβρίου και μετά.
Ο ΝΕΟΣ πρόεδρος της Ν.Δ. είπε «ναι» στις εξεταστικές που ζητάει το ΠΑΣΟΚ για Βατοπέδιο, ομόλογα, Γερμανό, Ζίμενς και Χρηματιστήριο. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να επιβάλει τη σύσταση των επιτροπών. Αλλά οι εξεταστικές- ιδίως για το Βατοπέδι- είναι κινούμενη άμμος για τη Ν.Δ.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ βολεύει περισσότερο. Ιδίως όταν η κυβέρνηση βάζει φόρους ή, ακόμη καλύτερα, λέει ότι θα βάλει φόρους. Εξ ου και η Ν.Δ. βγαίνει πιο πολύ στο ξέφωτο για τα θέματα αυτά. Ωστόσο, τα οικονομικά είναι δώρον άδωρον. Ο κόσμος ξέρει ότι η οικονομία έφθασε εκεί που έφθασε ύστερα από μια πενταετία διακυβέρνησης Ν.Δ.
ΜΕ ΤΙΣ δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά διψήφιο, ο Σαμαράς αναζητά πεδίο αντιπολίτευσης ή, τέλος πάντων, επαφής με την κοινωνία. Το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Μίκη Θεοδωράκη παρακίνησε τον Αντώνη να επιχειρήσει να κινηθεί, έστω και σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων, προς τα αριστερά.
Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Από το μήλο γυρίσαμε ξανά στο πορτοκάλι.
Έτσι, ο Σαμαράς ακύρωσε και δεν πήγε στο δείπνο του Λεωνίδα Κύρκου στην «Αίγλη».  
ΤΙ ΜΕΝΕΙ; Το μοντέλο Σαρκοζί.
Το 2007 ο Νικολά κέρδισε τις εκλογές γιατί κατάφερε να υφαρπάξει τις ψήφους του Λεπέν, δηλαδή της άκρας Δεξιάς. Αυτό δεν έγινε με ιδεολογική στροφή, αλλά με την πολύ σκληρή στάση του απέναντι στην εγκληματικότητα και, δευτερευόντως, τους ξένους. Εκεί ο Σαρκοζί το ΄παιξε διπλό. Από τη μια πλευρά υιοθέτησε σκληρή γλώσσα και δημιούργησε υπουργείο Εθνικής Ταυτότητας. Από την άλλη, ....
έβαλε στην κυβέρνησή του τρεις γυναίκες με αραβική ή αφρικανική καταγωγή. Βλέπετε, η Γαλλία έχει ξένους δεύτερης και τρίτης γενιάς.
ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ τα πράγματα είναι πιο απλοϊκά. Εκεί που- στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό- είχε δείξει μια θετική στάση απέναντι στα παιδιά ξένων που γεννιούνται στην Ελλάδα, ο Αντώνης αναδιπλώνεται. Ζητά η νομιμοποίησή τους να γίνει στην ενηλικίωση, ύστερα από εννέα τάξεις σχολείου και εφόσον έχουν ως γονείς νόμιμους μετανάστες. Την τελευταία προϋπόθεση θέτει και η κυβέρνηση, αλλά η Ν.Δ. κάνει πλέον πως δεν ακούει.
ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι αν ο Σαμαράς κυνηγάει τους ψηφοφόρους του Καρατζαφέρη. Αλλά ότι η Ν.Δ. είναι μεγάλο κόμμα. Πηγαίνοντας κόντρα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετανάστευση, ο Αντώνης παρακινεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να κάνει το ίδιο. Δηλαδή παίζει με την ξενοφοβία.

TA NEA [ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ] Μήλα

Δεν υπάρχουν σχόλια :