Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Και η άποψη του Πρετεντέρη για την συμπόρευση Σαμαρά-Καρατζαφέρη:Χέρι-χέρι...

Δεν νομίζω να αποτελεί έκπληξη. Με την πρώτη ευκαιρία, μόλις μπήκε στην κουβέντα ένα πραγματικό πρόβλημα της κοινωνίας, ο Σαμαράς βρέθηκε χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη . Αναμενόμενο. Και ως ένα σημείο λογικό. Οι επιδόσεις του ΛΑΟΣ στις δημοσκοπήσεις παραμένουν αξιοσημείωτες και διαψεύδονται όσοι αφελείς προέβλεπαν ότι «άμα τη εμφανίσει Σαμαρά» ο Καρατζαφέρης θα βρεθεί εκτός Βουλής. Εκπληξη αποτελεί η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση του επέτρεψε να το κάνει. Διότι η πρωτοβουλία να ρυθμίσει (επιτέλους!) το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ορθή και αξιέπαινη. Αλλά η γραμμή λύσης που τράβηξε δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ετσι όσοι αντιτίθενται στη λύση αυτή (μεταξύ τους και ο Σαμαράς και ο Καρατζαφέρης ) κινδυνεύουν να συναντήσουν ένα ακροατήριο πολύ ευρύτερο από τη «βαθιά Δεξιά» που εκπροσωπούν.
Στην κυβερνητική πρόταση υπάρχει ένα λάθος αρχής και ένα λάθος μεθόδου.
Είναι λάθος αρχής να υπονοείς ότι τα σύνθετα προβλήματα της κοινωνίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με προκατασκευασμένες συνταγές. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι λάθος μέθοδος η πρόχειρη μεταφορά «όσων γίνονται στην Ευρώπη» - ακόμη κι όσων καλώς γίνονται. Ισα-ίσα. Η εμπειρία των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών έχει αποδείξει ότι ....
η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν είναι απλώς ζήτημα εφαρμογής αρχών δικαίου ούτε μόνο νομοθετικής παρέμβασης, όπως ασφαλώς δεν είναι θέμα δημόσιας τάξης ή ασφάλειας. Είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει όχι μόνο την καθημερινότητα του πολίτη και την πολυπλοκότητα των κοινωνικών σχέσεων αλλά εμπλέκει και τη βαθύτερη ψυχοσύνθεση ενός λαού, τις ιδεοληψίες, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του.
Υπό αυτήν την έννοια, το μόνο που δεν μας χρειάζεται εδώ είναι οι μαθητευόμενοι μάγοι των εύκολων λύσεων. Και αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι ανεξάντλητες ποσότητες κατανόησης και κοινωνικής διαπαιδαγώγησης. Οποια λύση δεν ενσωματωθεί σε μια τέτοια προσπάθεια κινδυνεύει να διεγείρει πολλαπλάσιες αντιστάσεις, να ανοίξει βαθιές πληγές και τελικώς να μη γίνει αποδεκτή.
Δυστυχώς αυτή η οπτική γωνία δεν υπάρχει στην κυβερνητική πρόταση. Δεν υπάρχει ούτε σε εκείνους οι οποίοι σπεύδουν να της προσάψουν ατολμία . Μόνο που τόλμη είναι να αντιμετωπίζεις τη ζωή στην πραγματική της διάσταση. Οχι να πολεμάς το ομοίωμά της.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αν ο Σαμαράς κάνει κολιγιά με τον Καρατζαφέρη- με γεια του, με χαρά του. Το πρόβλημα θα προκύψει αν καταφέρουν οι δυο τους να συμπορευτούν με την ελληνική κοινωνία.
Χέρι-χέρι... - TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια :