Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Αναφορές για χιλιάδες νεκρούς από τα 7 Ρίχτερ στην Αϊτή

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών, την οποία ακολούθησε μετασεισμός 5,9 βαθμών, συγκλόνισαν χθες την Αϊτή λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάρα πολλά μεγάλα κτίρια ισοπεδώθηκαν προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων. Οι εκτιμήσεις  κάνουν λόγο ακόμα και για «χιλιάδες»  νεκρούς και τραυματίες στα συντρίμμια.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι προς τις περισσότερες χώρες της Καραϊβικής, όπως η γειτονική Δομηνικανή Δημοκρατία, η Κούβα και οι Μπαχάμες.

«Καταστροφικά κύματα τσουνάμι δεν έχουν καταγραφεί ιστορικά μετά από σεισμούς στην περιοχή και στα σχετικά στοιχεία που τηρούμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κέντρου.

«Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα της πρόκλησης τοπικού τσουνάμι που μπορεί να πλήξει τις .... ακτές που εκτείνονται σε απόσταση το πολύ 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

«Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε» δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. «Είδα επτά με οκτώ κτήρια, γραφεία, ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα να έχουν καταρρεύσει. Νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα» πρόσθεσε.TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια :