Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Γερμανική διάψευση για Σαμαρά

Λανθασμένοι οι ισχυρισμοί του προέδρου της Ν.Δ. για το γερμανικό μοντέλο πολιτογράφησης μεταναστών
Από το 2000 ισχύει στη Γερμανία το νέο  νομικό πλαίσιο περί πολιτογράφησης  μεταναστών, το οποίο λανθασμένα επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ.  Σαμαράς στην προσπάθειά του να επικαλύψει τις σκληρές θέσεις του ΛΑΟΣ για το νομοσχέδιο Ραγκούση.

Χρειάστηκαν 40 χρόνια από τη μαζική έλευση μεταναστών (γκασταρμπάιτερ) για να μεταρρυθμίσει η Γερμανία τον άκαμπτο νόμο που όριζε την ιθαγένεια με βάση την καταγωγή και να διευκολύνει πλέον την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας με διοικητική πράξη.

Βασικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης είναι ότι χορηγείται αυτόματα η γερμανική ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα, παράλληλα με την ιθαγένεια των γονέων τους. Με την ενηλικίωση όμως και μάλιστα στο ....
διάστημα από το 18ο μέχρι το 23ο έτος της ηλικίας τους πρέπει να επιλέξουν ποια από τις δύο υπηκοότητες θα κρατήσουν.

Για τους γεννηθέντες πριν από το 2000 προϋπόθεση για την πολιτογράφηση είναι η παραμονή στη Γερμανία επί οκτώ χρόνια μέχρι την κατάθεση της σχετικής αίτησης. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει επίσης να περάσει επιτυχώς το τεστ ενός μακροσκελούς ερωτηματολογίου. Η εξέταση έχει στόχο την πιστοποίηση γνώσης της γερμανικής γλώσσας, αλλά δίνει και μία εικόνα της γενικότερης κοινωνικής στάσης του ενδιαφερομένου με ερωτήσεις από τη γνώμη του για τους ομοφυλόφιλους μέχρι το αν συμμετείχε σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η διαμόρφωση του ερωτηματολογίου προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις, χαρακτηρίστηκε από παλινωδίες και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να συμφωνήσουν τα κρατίδια σε έναν ενιαίο τύπο ερωτηματολογίου, με αποτέλεσμα αλλού να είναι πιο εκτενές και πιο αυστηρό και σε άλλα κρατίδια πιο βατό και η εξέταση πιο χαλαρή. Το πρώτο ερωτηματολόγιο είχε καταρτίσει το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ήταν το αυστηρότερο και τροφοδότησε για καιρό ρεπορτάζ που έδειχναν ότι πολλοί Γερμανοί δεν γνώριζαν τις απαντήσεις και θα κόβονταν αν χρειαζόταν να πολιτογραφηθούν συμπληρώνοντας το τεστ. Η πρακτική εφαρμογή δείχνει πάντως ότι σχεδόν όλοι όσοι υποβάλλουν αίτηση περνούν το τεστ. Παράλληλα με το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργήσει η σχετική συζήτηση, το τεστ συνεχίζει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την απόφαση υποβολής της αίτησης. Αποτέλεσμα είναι ο αριθμός πολιτογραφήσεων, έπειτα από αύξηση στα πρώτα χρόνια εφαρμογής της μεταρρύθμισης, να επιστρέψει στα παλιά χαμηλά επίπεδα. Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι το 2008 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες πολιτογραφήσεις από την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990. Από τις 186.700 πολιτογραφήσεις που είχαν γίνει το 2000- χρονιά της μεταρρύθμισης- μειώθηκαν στο μισό, στις 94.500. Σημαντικός παράγοντας που τροφοδοτεί την απροθυμία των μεταναστών να πολιτογραφηθούν είναι η υποχρέωση επιλογής υπηκοότητας με την ενηλικίωση. Δεν ισχύει για τους Έλληνες και άλλους πολίτες από χώρες της Ε.Ε., αλλά αφορά τους Τούρκους που είναι και η μεγαλύτερη μεταναστευτική εθνική ομάδα.

Σφοδρές αντιδράσεις
Η μεταρρύθμιση του 2000 που πέρασε η τότε κυβέρνηση Σρέντερ (SΡD- Πράσινοι) συνάντησε σφοδρότατες αντιδράσεις από μεγάλο τμήμα της Χριστιανικής Ένωσης. Με την καμπάνια που είχε κάνει ο τοπικός πρωθυπουργός της Έσσης Ρόλαντ Κοχ είχαν συγκεντρωθεί πέντε εκατομμύρια υπογραφές κατά της διπλής υπηκοότητας.

Τώρα, η Άνγκελα Μέρκελ προσκαλεί στην καγκελαρία μετανάστες για να τους χορηγήσει πανηγυρικά τη γερμανική υπηκοότητα ως μήνυμα ενίσχυσης της πολιτογράφησης. Η αρμόδια υπουργός Ενσωμάτωσης Μαρία Μπέμερ απευθύνει με κάθε ευκαιρία έκκληση να αυξηθούν σημαντικά οι διορισμοί υπαλλήλων με μεταναστευτική προέλευση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διότι «χρειάζονται δάσκαλοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες». Ο στόχος είναι να φτάσουν σε επίπεδα που θα αντιπροσωπεύουν το ποσοστό ανθρώπων μεταναστευτικής προέλευσης στον γερμανικό πληθυσμό, το οποίο υπολογίζεται στο 20%.
TA NEA On-line - Γερμανική διάψευση για Σαμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια :