Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Νέο μπαράζ δημοσιευμάτων κατά της Ελλάδας


ΜΕ ΝΕΟ μπαράζ αρνητικών εκθέσεων και δημοσιευμάτων συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες ημέρες οι πιέσεις προς την Ελλάδα προκειμένου να λάβει σκληρά μέτρα για το έλλειμμα, σημειώνοντας μάλιστα ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν η Αργεντινή και η Ρωσία μαζί όταν χρεοκόπησαν. Δεν έλειψαν τα δημοσιεύματα που ζητούν από τους Ευρωπαίους να στηρίξουν τη χώρα μας υποστηρίζοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει ντόμινο επιπτώσεων στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συνοχή της και το ενιαίο νόμισμα.

Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, εξάλλου, έβαλε φωτιά στην κερδοσκοπία βουλιάζοντας το Χρηματιστήριο στα .... χαμηλά οκταμήνου με πτώση 2,53%, στις 2.090,29 μονάδες. Η αγορά στρέφει πλέον το βλέμμα στη δημοπρασία έντοκων ομολόγων του Δημοσίου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που πραγματοποιείται σήμερα για άντληση ρευστότητας, με κίνδυνο να εκτοξευτεί ξανά στα ύψη το spread που χθες διαμορφώθηκε στις 267 μονάδες, από 278 μονάδες την Παρασκευή.

Σύγκριση με Αργεντινή και Ρωσία
Ο αναλυτής της Ντόιτσε Μπανκ στο Λονδίνο Τζιμ Ράιντ ανέφερε χθες ότι το χρέος της Ελλάδας (254 δισ. ευρώ) είναι πολλαπλάσιο από αυτό που είχαν η Αργεντινή (57 δισ. ευρώ) και η Ρωσία (51 δισ. ευρώ) όταν πτώχευσαν, το 2001 και το 1998 αντίστοιχα, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας θα προκαλούσε αλλεπάλληλες αρνητικές επιδράσεις στην Ευρώπη.

Παράλληλα, σε έκθεσή της η Citi αναφέρει ότι οι στόχοι που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος είναι εφικτοί, αλλά χαρακτήρισε τις λεπτομέρειες της σύγκλισης ανεπαρκείς, προσθέτοντας πως δεν προβλέφτηκαν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιαίτερα στον συνταξιοδοτικό και τον φορολογικό τομέα. Ακόμη πιο καυστική ήταν σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα είναι το πρόβλημα» η αμερικανική «Wall Street Journal» αναφέροντας ότι το πακέτο δημοσιονομικής μεταρρύθμισης έχει μετατραπεί σε «αστείο» και ότι μια λύση θα ήταν να εκδιωχθεί η χώρα από την ευρωζώνη.

Κίνδυνος για την ευρωζώνη
Η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει όμως ότι κάτι τέτοιο αποκλείστηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, γιατί θα έθετε σε κίνδυνο το ευρώ. Σε ανάλογο μήκος κύματος, οι «Τάιμς» του Λονδίνου, σε θέμα τους με τίτλο «Η ελληνική κρίση μπορεί να γίνει πρόβλημα της Γερμανίας», αναφέρουν ότι ο κίνδυνος αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι μεγαλύτερος για την ευρωζώνη από όσο είναι για την ίδια τη χώρα. Όπως επισημαίνεται από αναλυτές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να προκληθούν τεράστια προβλήματα στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιταλία. Οι «Τάιμς» του Λονδίνου αναφέρουν μάλιστα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εγγυηθεί εκείνη το ελληνικό χρέος, αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Κριτική άσκησε επίσης και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, αν και χαρακτήρισε σωστά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει λάβει τα σωστά μέτρα για δημοσιονομική προσαρμογή, αν και αυτό έγινε μάλλον καθυστερημένα, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει αυστηρή διάταξη για τη μη διάσωση κράτουςμέλους της ευρωζώνης, αν αυτό αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Συστάσεις στην Ελλάδα έκανε και ο Δανός πρεσβευτής Τ. Νόρινγκ, που έκανε λόγο για αλλαγή νοοτροπίας και ανέφερε ότι, για να βγει η οικονομία από την κρίση, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κομμάτων, εργοδοτών και εργαζομένων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κανελλόπουλος
TA NEA On-line - Ανάσα έξι μηνών από Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια :