Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Προσφυγή κατά της Ελλάδας από την Κομισιόν

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη για αξιόπιστα στατιστικά δηλώνει η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Χ. Αλμούνια.

«H παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων στην ΕΕ είναι υποχρέωση των κρατών-μελών, σύμφωνα με την Κοινοτική Συνθήκη και η διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν παραβιάζονται οι κανόνες είναι μια καθιερωμένη διαδικασία στην ΕΕ», ανέφερε από τις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια, κληθείσα να απαντήσει αν η Επιτροπή προτίθεται να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Συνεχίζοντας, η κ. Αμέλια Τόρες επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συστάσεις της προς το Συμβούλιο Eco/fin, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα, θα προτείνει... τρόπους προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκυρη καταγραφή των δημοσιονομικών στοιχείων από τις ελληνικές αρχές.

Επιπλέον, τόνισε η Α. Τόρες, η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο προθεσμίες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας.

Εξάλλου, σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, η κ. Α.Τόρες διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε στοιχεία παρελθόντων ετών και ειδικότερα στην περίοδο 2005-2008, τα οποία κοινοποιήθηκαν στη Eurostat τον Οκτώβριο του 2009.

Τέλος, η εκπρόσωπος του Χ. Αλμούνια σημείωσε πως το γεγονός ότι η Eurostat δεν επικύρωσε τα νέα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2008 και των προηγούμενων ετών, τα οποία παρουσίασε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποδειχθούν υψηλότερα.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :