Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ ζητά να απαντήσουν τα κόμματα στην πρόσκληση Βενιζέλου για κυβέρνηση ενότητας

Κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απαντήσουν στην πρόσκληση Βενιζέλου για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ευθύνης απηύθυνε η εκπρόσωπος Τυπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι ...


είναι ώρα για «καθαρά λόγια και όχι μισόλογα».
Τόνισε ότι «απέναντι στην παλαιοδεξιά και ψυχροπολεμική ρητορική του κ. Σαμαρά, που μας γυρίζει στο βαθύ παρελθόν της διχαστικής αντιπαράθεσης των δεκαετιών του 1950 και 60 και απέναντι στον λαϊκισμό, την παροχολογία και την ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα, ο οποίος εκμεταλλεύεται ψηφοθηρικά την οργή και την αγανάκτηση πολιτών, το ΠΑΣΟΚ αντιτάσσει τη συνεργασία και την ενότητα του λαού και των πολιτικών δυνάμεων, για να ξεπεράσουμε την κρίση και να παραμείνουμε με ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, στους οποίους απευθύνεται η πρόταση του κ. Βενιζέλου, θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τη στάση τους, ενώ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής μόνον ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έχει τοποθετηθεί αρνητικά με σαφήνεια.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να μπορέσουμε να περάσουμε από την οργή -στην οποία, όπως είπε, ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ- και από τον φόβο -στον οποίο ποντάρει αντίστοιχα η ΝΔ- σε διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, που είναι και «η μοναδική που μπορεί να δώσει ελπίδα για έξοδο από την κρίση και παραμονή στο ευρώ».

Στο μεταξύ, κύκλοι της Ιπποκράτους μετέφεραν την αισιοδοξία τους ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε φυλλοροεί, ούτε διαλύεται, «όπως λένε κάποιοι», αλλά συγκρατεί σταθερά τις δυνάμεις του. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές μετέφεραν εκτιμήσεις ότι δεν πρόκειται για ντέρμπι μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση, όπως τόνιζαν, με την προσπάθεια της ΝΔ να παρουσιάσει την αναμέτρηση ως ντέρμπι, «επενδύοντας στον φόβο των πολιτών ότι μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε ότι το βράδυ της Κυριακής σε κεντρική πλατεία του Αιγάλεω όπου βρίσκονται τα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων, καταστράφηκε ολοσχερώς και μόνο το εκλογικό περίπτερο του Κινήματος.

«Εμείς καταδικάσαμε τη βία όπου τη συναντήσαμε και θα πρέπει επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας αυτή την πόλωση που τροφοδοτεί τη βία και την απαξίωση της πολιτικής ζωής» σημείωσε η κ. Γεννηματά. Υποστήριξε δε ότι η λύση απέναντι σε αυτά, θα δοθεί από τη συνεργασία και την εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και «όχι από την πόλωση και τον διχασμό, που μόνο σε νέο εμφύλιο μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα».

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι έχουν μεγάλη ευθύνη και πρέπει να τα καταδικάσουν όλα αυτά «όσοι έσυραν τον χορό με τις κρεμάλες έξω από τη Βουλή, τα γιαούρτια και τις προσβολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Χαρακτήρισε δε «τελείως απαράδεκτο» και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να μένει, όπως είπε, στην οργή και την αγανάκτηση, στον λαϊκισμό και την παροχολογία, επιλέγοντας μια στάση στασιμότητας.

Παραπέμποντας στη σημερινή συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, στη Ρώμη, η κ. Γεννηματά είπε ότι την ώρα που «στήνονται ψεύτικα χαρακώματα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του επιλέγουν να δώσουν τη μάχη εκεί που πραγματικά διεξάγεται, «γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη συμμαχία των χωρών του Νότου».

Υπενθυμίζοντας δε τις συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων, τόνισε ότι «εμείς αγωνιζόμαστε εκεί όπου πραγματικά δίνεται η μάχη και αποδεικνύουμε ποιος ξέρει να διαπραγματεύεται, ποιος έχει τη δυνατότητα, τις διασυνδέσεις, την αξιοπιστία».

Όσον αφορά στα εσωτερικά ζητήματα της παράταξης, η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι μια νέα αναγέννηση του κόμματος μπορεί να συνδεθεί με την έξοδο με ασφάλεια από την κρίση. Ακόμα, είπε ότι παρ' όλο που το ΠΑΣΟΚ έχει επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις «δύσκολα μας άκουσε ο λαός σε αυτές τις εκλογές», για να προσθέσει ότι όσο απομακρυνόμαστε από τις 6 Μαΐου, θα επικρατεί η λογική.

Ερωτηθείσα σε ποιους απευθυνόταν ο κ. Βενιζέλος όταν, στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής αναφέρθηκε σε εσωκομματικά ζητήματα της παράταξης, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να δώσει ένα μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει και ότι δεν μπορεί να υπάρξει εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ, «γιατί αυτό που χρειάζεται είναι εξωστρέφεια».

Εκφράζοντας δε την προσωπική της, όπως είπε, άποψη, εκτίμησε ότι δεν μπορεί ο κ. Βενιζέλος να αναφερόταν σε ανθρώπους που έχει επιλέξει ο ίδιος για να συγκροτήσει μια «ομάδα», με την οποία συνεργάζεται και συσκέπτεται σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Κορυδαλλό την Τετάρτη και την Παρασκευή στο Μενίδι, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα επισκεφτεί το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :