Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Άραγε γνωρίζει ο κ. Τσίπρας κανένα άρθρο των Συνθηκών που να υποχρεώνει τους άλλους να μας δανείζουν;


Άνοδος // του Γιώργου Λακόπουλου
«Ποιο άρθρο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή στην ευρωζώνη τα Μνημόνια λιτότητας;» αναρωτήθηκε από την Καβάλα ο Αλέξης Τσίπρας. Αρθρο; Κανένα! Οι Συνθήκες στο ...
σύνολό τους το θέτουν. Και το λέει ολόκληρη η ευρωζώνη. Και μερικοί πέρα από την ευρωζώνη. Οπως ο Ομπάμα, ο Κάμερον, ακόμη και ο Πούτιν.


Συνεπώς δεν μπορεί ολόκληρος αρχηγός κόμματος να ισχυρίζεται ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ επειδή θα καταγγείλει το Μνημόνιο μονομερώς δεν μπορεί να υπάρξει γιατί... δεν προβλέπεται. Το αντίθετο συμβαίνει. Ολοι όσοι μιλούν τελευταίως αυτό ακριβώς λένε. Εκτός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι η χώρα μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες της ευρωζώνης αλλά να μην την κουνάει κανείς για... νομικούς λόγους.

Την άνοιξη του 2010 η Ελλάδα διασώθηκε από τη χρεοκοπία χάρη στα δάνεια που εξασφάλισε, υποσχόμενη μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση. Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λάθος και απέτυχαν αλλά η σχέση «μεταρρυθμίσεις για δάνεια» δεν αίρεται. Και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνησή της ήταν υποχρεωμένη να ανακοινώσει από τα τέλη Μαΐου νέο πακέτο μέτρων, ύψους 11 δισ. ευρώ και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Οι εκλογές απλώς μετέθεσαν αυτή την υποχρέωση.

Στις 18 Ιουνίου συνεπώς θα υπάρχουν επιλογές. Η μία είναι να επιχειρηθεί η επαναδιαπραγμάτευση πλευρών του Μνημονίου αλλά να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να συνεχιστούν και τα δάνεια. Η λιτότητα δεν θα σταματήσει αλλά η χρεοκοπία θα αποτραπεί για δύο, τρία χρόνια. Αν η χώρα εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα με σκληρή δουλειά θα την αποφύγει.

Η άλλη είναι το πακέτο ΣΥΡΙΖΑ: Να αμφισβητηθούν τα χρέη, να καταγγελθεί το Μνημόνιο, να ακυρωθούν οι συναφείς νόμοι, να αναστραφούν οι μεταρρυθμίσεις. Με δυο λόγια να συγκρουστούμε με τους εταίρους, να «ρίξουμε» τους δανειστές, να αυξηθούν τα έξοδα του κράτους και να μειωθούν τα έσοδα. Και παρ’ όλα αυτά να παραμείνουμε μέλος της ευρωζώνης, γιατί... κανένα άρθρο δεν προβλέπει το αντίθετο.

Αραγε γνωρίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κανένα άρθρο των Συνθηκών που να υποχρεώνει τους άλλους να μας δανείζουν; Η ρητορική «δεν μας κουνάει κανένας» που υιοθετεί ασυλλόγιστα τον οδηγεί σε αυτό που θα έλεγε η αμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Μέι Γουέστ: «Ανεβαίνει τη σκάλα της επιτυχίας σφάλμα σφάλμα».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :