Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

«Μας σώζει μόνο η ενοποίηση»

της Ελενας Λάσκαρη
«Μέχρι σήμερα η Ευρώπη προχωρούσε μπροστά βήμα, βήμα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. 
Στην αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο ...


κίνδυνος κατακερματισμού». Οι δηλώσεις ανήκουν στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και αποτελούν απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», στην οποία διατυπώνει την πρότασή του για τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ από το 2013.

«Και οι 27 χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψουν τη διασυνοριακή εποπτεία των μεγάλων τραπεζών τους στο πλαίσιο μιας τραπεζικής ενοποίησης» ανέφερε ο κ. Μπαρόζο σημειώνοντας ότι αυτή η πανευρωπαϊκή εποπτική Αρχή θα πρέπει να έχει την εξουσία να επιβάλλει τη διάλυση μιας τράπεζας και ζημίες στους μετόχους της ακόμα και χωρίς την έγκριση των εθνικών Αρχών. Δύο ακόμα βασικοί πυλώνες του σχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, είναι η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η δημιουργία ενός ταμείου διάσωσης τραπεζών, οι πόροι του οποίου θα καλύπτονται από ειδικό φόρο τον οποίο θα πληρώνουν τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Θεωρώ ότι τώρα υπάρχουν οι συνθήκες – οι οποίες ειλικρινά δεν υπήρχαν στο παρελθόν – για να προχωρήσουμε περισσότερο» τόνισε ο κ. Μπαρόζο, συμπληρώνοντας πως «σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη επίγνωση της ανάγκης να προχωρήσουμε βαθύτερα σε όρους ενοποίησης, ιδίως στην ευρωζώνη. Αυτό είναι ένα μάθημα από την κρίση». Μάλιστα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί ότι οι προτεινόμενες αλλαγές μπορούν να γίνουν χωρίς να είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, θέση η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτή του Βερολίνου, που είναι ότι τέτοιου είδους αλλαγές μπορούν να προχωρήσουν μόνο στη βάση αλλαγής και των συνθηκών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Οι προτάσεις Μπαρόζο εγείρουν ήδη αντιδράσεις από την πλευρά της Βρετανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Τζoρτζ Οσμπορν επιμένει ότι η χώρα του δεν θα μετάσχει σε καμία τραπεζική ενοποίηση η οποία θα κάνει τους βρετανούς φορολογουμένους υπεύθυνους για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της ευρωζώνης ή θα θέσει τις μεγάλες τράπεζες της χώρας υπό ευρωπαϊκή εποπτεία.

Θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Βρετανία, αρκεί να μην μπλοκάρει τους σχεδιασμούς, σημειώνει με νόημα ο κ. Μπαρόζο, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε περαιτέρω απομόνωσή της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέλιξη την οποία δεν επιθυμεί.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :