Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η Κύπρος ψάχνει €5 δισ. για τις τράπεζες και δάνειο από Κίνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ
Ενα ποσό περί τα 5 δισ. ευρώ έχει ανάγκη η Κύπρος για να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, να κλείσει την απόκλιση του ελλείμματος και να εξυπηρετήσει τα κυπριακά ομόλογα που λήγουν το 2013. Κύπριοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι θα ...


απομείνει ένα ποσό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για μείωση του δημόσιου χρέους.

Πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει, αλλά επισήμως η κυπριακή αίτηση δεν έχει υποβληθεί ακόμη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα θεωρείται επείγον και υπάρχουν δύο εναλλακτικές ημερομηνίες κατά τις οποίες οι αγορές θα είναι κλειστές. Είτε αυτό το Σαββατοκύριακο, είτε το ερχόμενο μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Σημείωναν πάντως ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου και δεν αποκλείεται η κυπριακή αίτηση να συζητηθεί ταυτόχρονα με την έγκριση της βοήθειας προς την Ισπανία.

προσ ανατολασ. Η κυπριακή κυβέρνηση πάντως ελπίζει ακόμα ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει δάνειο από τρίτη χώρα ώστε να μπορέσει να αποφύγει μνημόνιο ή την επιτήρηση από την τρόικα, πράγμα που ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΕΛ ξορκίζει. Τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας δεν δικαιολογούν προσφυγή στον μηχανισμό πλην της περίπτωσης των τραπεζών, δήλωσε χθες. Αντιθέτως ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ξεκαθάρισε ότι προσφυγή στον μηχανισμό θα γίνει όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για άλλες μελλοντικές δημοσιονομικές ανισορροπίες. Η προφανής διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ έχει προκαλέσει πολιτική σύγχυση.

Οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να εξασφαλίσει δάνειο από τρίτη χώρα στράφηκαν προς το μέρος της Κίνας, αφού η Κύπρος είχε ήδη δανειστεί το 2011 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία με επιτόκιο 4,5%. Επειδή όμως οι σχετικές συνεννοήσεις καθυστερούν, η Λευκωσία στράφηκε και πάλι προς τη Μόσχα με άγνωστο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Κοινοτικοί αξιωματούχοι, αναφερόμενοι στις προσπάθειες εξασφάλισης δανείου από την Κίνα, εξέφραζαν απορία γιατί ενώ η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης δεν χρησιμοποιεί τις θεσμικές διαδικασίες της Ενωσης.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :