Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Δεν έχουν καταλάβει τίποτα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από την κρίση


του Γιώργου Κοντογιάννη
Η είδηση όπως δημοσιεύθηκε, είναι εντυπωσιακή. Την ώρα που η κοινωνία υποφέρει οικονομικά… Την ώρα που η ανικανότητα των πολιτικών που μας κυβερνούν οδηγεί σε ....


περικοπές μισθών και συντάξεων…
Την ώρα που το μέλλον της Ελλάδος κρέμεται από μια κλωστή και οι δανειστές μας, μας ζητούν επιμόνως να περικόψουμε δημόσιες δαπάνες…
Αυτήν την ώρα, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την προκήρυξη των εκλογών, τα δύο μεγάλα κόμματα, συνεπικουρούμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με νυκτερινή τροπολογία αποδεσμεύει τρεις δόσεις της τακτικής κρατικής επιχορήγησης προς τους εαυτούς τους προκειμένου, όπως τονίζεται στη σχετική συνοδευτική έκθεση, «να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας τους ενόψει της διενέργειας των εκλογών».
Με την τροπολογία απελευθερώνεται η τελευταία δόση του 2011 και οι δύο πρώτες δόσεις του 2012 που παρακρατούσαν οι τράπεζες λόγω των εισαγγελικών ερευνών. Και επειδή δεν ήθελαν να αφήσουν κανένα περιθώριο στις τράπεζες να κατασχέσουν τα χρήματα αυτά, αφού τα συγκεκριμένα κόμματα χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους στις τράπεζες (μόνο τα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν τα 230 εκατ. €) η τροπολογία αποκλείει το ενδεχόμενο κατάσχεσης ή παρακράτησης των χρημάτων αυτών έναντι των οποιονδήποτε οφειλών έχουν τα κόμματα προς τράπεζες ή προς τρίτους.
Δηλαδή, όπως διαβάζουμε στο site iefimerida.gr «προβλέπεται ρητώς ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν μπορούν να συμψηφιστούν με τα χρέη των κομμάτων προς τις τράπεζες είτε να κατασχεθούν από ιδιώτες πιστωτές».
Όπως καταλαβαίνετε εδώ ισχύει το «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει…».
Αλλά πέραν αυτού προκύπτουν τα εξής ζητήματα:
  1. Η τροπολογία παραβιάζει κατάφωρα βασικές αρχές της δημοκρατίας όπως η ισότητα και η ισονομία. Και τούτο διότι δεν είναι δυνατόν άλλα να ισχύουν για τα κόμματα και άλλα για τις εταιρείες και τους ιδιώτες σε ό,τι αφορά στα χρέη τους προς τις τράπεζες.
  2. Τα κόμματα νομοθετούν για να πάρουν χρήματα που ουσιαστικά δεν δικαιούνται, αφού αφορούν χρηματοδοτήσεις που ποτέ δεν ξέρουμε αν θα λάβουν, μιας και το ύψος της χρηματοδότησης καθορίζεται από το ποσοστό ψήφων που θα λάβει στις… προσεχείς εκλογές.
  3. Για να εφαρμοσθεί η τροπολογία δεν θα πρέπει να ασκήσουν veto οι τράπεζες στη διεκδίκηση των χρημάτων που τους χρωστούν τα κόμματα. Που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται η διαπλοκή μεταξύ κομμάτων και τραπεζικού συστήματος
  4. Η δικαιολογία των κομμάτων ότι με τα χρήματα αυτά θα κάνουν εκλογές είναι αστεία, καθώς τα κόμματα έπρεπε να στηρίζουν την προώθηση της πολιτικής τους στο δίκαιο των θέσεών τους και όχι στο αμπαλάζ της διαφήμισης που θα γίνει.
  5. Όσον αφορά  τον ισχυρισμό ότι με τα χρήματα αυτά τα κόμματα  θα πληρώσουν τους υπαλλήλους τους στους οποίους χρωστούν πολλά μηνιάτικα, το επιχείρημα είναι επίσης αστείο, αφού –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη ΝΔ- πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα ότι οι μισθοί των συνεργατών του κ. Σαμαρά είναι προκλητικοί, αφού μόνο ο ένας εξ αυτών ξεπερνά τους μισθούς δέκα και πλέον υπαλλήλων.
Να θυμίσουμε ότι τα κόμματα χρωστάνε στις τράπεζες πάνω από 250 εκατ. € και έχουν υποθηκεύσει τις χρηματοδοτήσεις τους έως το 2017!!! Η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011, δηλαδή την ώρα που η κρίση έχει κορυφωθεί, είναι προσαυξημένη κατά 5,2 εκατ. € (για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010  ήταν 48,8 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα χρηματοδοτούνται ξεχωριστά τα ερευνητικά ινστιτούτα των κομμάτων.
Μετά από όλα αυτά πώς να πεισθεί ο απλός πολίτης ότι οι πολιτικοί, που σε λίγες ημέρες θα ζητήσουν και πάλι την ψήφο του για να βγάλει τη  χώρα από την κρίση, έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης;
Και μόνο από την κατάθεση της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, είναι σαφές ότι τα κόμματα που υπέγραψαν την τροπολογία δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Μια κρίση για τη δημιουργία της οποίας, τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρουν ευθύνες.

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα apopseis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :