Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

«Δικό μου είναι, ότι θέλω το κάνω…»

Τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν τον τόπο και επιδιώκουν να τον κυβερνήσουν ξανά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κατέθεσαν χθες το βράδυ μια τροπολογία η οποία προβλέπει ότι ...


θα προπληρωθούν δια μίας τρεις δόσεις της κρατικής επιχορήγησης (μια από το 2011 και δύο του 2012). Ταυτόχρονα προβλέπει ότι θα απαγορευτεί στις τράπεζες (δηλαδή κατά βάση στην χρεοκοπημένη κρατική Αγροτική, την οποία θα ανακεφαλαιοποιήσει σε μερικές εβδομάδες με δισεκατομμύρια ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος), να πάρουν από τις δόσεις αυτές το μερίδιό τους από τα 240 εκ. ευρώ που ήδη χρωστούν τα δύο μεγάλα κόμματα.
Πρόκειται για μια νέα απόπειρανομότυπης κλοπής του δημοσίου χρήματος από την πλευρά των ηγεσιών των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ & ΝΔ), οι οποίες - παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και ισονομίας- επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν για άλλη μια φορά τα χρήματα του ελληνικού λαού για να αποσπάσουν τις ψήφους του.
Από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τις εξελίξεις στη Βουλή προκύπτει αβίαστα ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν πλήρως αλλάξει σε σχέση με το 2009 και τα δύο κόμματα ασφαλώς δεν διαθέτουν το 77% που πήραν τότε. Όλοι οι νέοι σχηματισμοί (με κοινοβουλευτική ομάδα, εκπροσώπηση στη Βουλή, ή και απλώς με συνδυασμούς στο σύνολο της επικράτειας), με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν πρόκειται να έχουν καμία κρατική χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση που είχαν λάβει στο παρελθόν τα δύο κόμματα –ακόμα και εντός του 2011- από τις τράπεζες με παραβίαση κάθε τραπεζικού κριτηρίου, δημιουργούσε ήδη εξωθεσμική άνιση μεταχείριση. Αυτή όμως δεν αρκεί. Οι εκλογικές δαπάνες (δημοσκοπήσεις, χρήματα σε ΜΜΕ, τηλέφωνα από «εθελοντές» -βλ.call center-, έμμισθοι ανώνυμοι σχολιαστές στο διαδίκτυο κ.λπ.) τρέχουν και η αβεβαιότητα για το τι θα κάνει εκλογικό σώμα αυξάνεται.
Έτσι -όπως θα έλεγε και εις εκ των δύοαρχηγών τους- «οι μάσκες έπεσαν». Αφού οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς προσπάθησαν ανεπιτυχώς να χαρίσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους με την τροπολογία Λυκουρέντζου - Καχριμάκη και οπισθοχώρησαν ατάκτως λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της κοινής γνώμης, τώρα επανέρχονται για να πάρουν το μέγιστο που μπορούν προεκλογικά και να μπορούν να χαρίσουν τα υπόλοιπα μετεκλογικά. Για όποιον καλοπροαίρετο αναρωτιόταν για το αν τους άλλαξε η κρίση και αν πράγματι έχουν τη διάθεση να κυβερνήσουν διαφορετικά απ’ ότι κυβέρνησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια η απάντηση είναι σαφής.
Είναι προφανές ότι τα δύο κόμματα εξακολουθούν να μεταχειρίζονται το κράτος και τους πόρους του ως κομματική τους ιδιοκτησία. Σε μια εκλογή που θα γίνει ούτε ούτως είτε άλλως με πολύ λίγα χρήματα, όπου πάνω από δέκα κόμματα διεκδικούν με μικρότερες ή μεγαλύτερες αξιώσεις να εκπροσωπήσουν τον ελληνικό λαό (τα περισσότερα χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση), ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψηφίζουν για τον εαυτό τους το «δικαίωμα» μην πληρώνουν τα χρέη τους στις τράπεζες και να στέλνουν το λογαριασμό στον φορολογούμενο. Η λογική τους για το κρατικό χρήμα είναι απλή: «Δικό μου είναι ότι θέλω το κάνω».

*Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι Ευρωβουλευτής, μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :