Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Έρχονται οι Αμερικάνοι! Μετά τον ρωσικό θα μας φτιάξουν και αμερικανικό αγωγό!

Μετά και την εμπλοκή της Noble Energy στα σχέδια για την εξόρυξη φυσικού αερίου, οι Αμερικανοί αλλάζουν σταδιακά στάση έναντι της Ελλάδας... 


ενώ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή παίζει αφενός η Αραβική Άνοιξη και αφετέρου η ρήξη Τουρκίας-Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η Ουάσινγκτον βλέπει θετικά την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνάει από την Ελλάδα, μετά και τη σύμπραξη Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας για έρευνες φυσικού αερίου.

Άλλωστε, στόχος των ΗΠΑ είναι να ενισχύουν κάθε σχέδιο για αγωγούς, το οποίο δεν περιλαμβάνει εμπλοκή της Μόσχας.

Διπλωματικές πηγές πάντως επισημαίνουν ότι η αμερικανική πλευρά θεωρεί «υπερβολική» τη συζήτηση για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, καθώς θεωρούν ότι ο αγωγός θα μπορούσε να ποντιστεί σε οποιοδήποτε σημείο, με βάση τον κανόνα για την ελευθερία των θαλασσών που ισχύει σε ανοικτή θάλασσα.

Η στάση αυτή ερμηνεύεται από τη βούληση των ΗΠΑ να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην περιοχή, χωρίς όμως να περάσουν από τη «βάσανο» της επιδείνωσης των σχέσεών τους με την Τουρκία.

Παρότι τελικές δεν υπεγράφη «τριμερές μνημόνιο συνεργασίας», οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο συνεχίζονται, αν και το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει αν θέλει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ελλάδος.

Η Λευκωσία, που επίσης δεν υπέγραψε, μπορεί μεν να επικαλέστηκε ως λόγο την αλλαγή του υπουργού Εμπορίου, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα η πραγματική αιτία είναι ότι κωλυσιεργεί, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.

www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :