Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Να στηριχτούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

του Γιώργη Κοντογιάννη
Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αποτελούν την πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας. Η στήριξη και η προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ...




αυτές πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα κάθε πολιτικής που σχετίζεται με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που το κοινωνικό κράτος θυσιάστηκε με ευκολία από τους κυβερνώντες στο βωμό της ανάγκης για μείωση των δαπανών του κράτους-την ώρα, μάλιστα, που άλλες δαπάνες λιγότερο αναγκαίες δεν έχουν περικοπεί.
Στο πλαίσιο αυτό ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών Γιώργος Κοντογιάννης έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, οι κυριότερες εκ των οποίων συνοψίζονται στα εξής:
  • Άτομα με Αναπηρία 

Η κατάργηση των αποκλεισμών, η στήριξη της απασχόλησηςκαι η προστασία των αναπήρων απέναντι στην οικονομική κρίση,ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα διάκρισης ιδιαίτερα τώρα που οι θέσεις εργασίαςσυνεχώς μειώνονται, αποτελούν πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν. Στο πλαίσιοαυτό, είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν τα εξής:
·       Έγκαιρηκαταβολή των προνοιακών επιδομάτων.
·       Μείωσητου χρόνου απονομής των γνωμοδοτήσεων του ΚέντρουΠιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
·       Εξαίρεσητων ΑμεΑ και των οικογενειών τους από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας (σεπερίπτωση που αυτό εφαρμοστεί κατ’ οποιονδήποτε τρόπο) και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
·       Φοροαπαλλαγές και κίνητρα για τηνοικογένεια που έχει μέλος ΑμεΑ και επιλέγει να τοφροντίζει εξωιδρυματικά αλλά με συνεχή και συστηματικό δειγματοληπτικό έλεγχο.
·       Άρσητων εκπαιδευτικών ανισοτήτων, με στόχο ίσες ευκαιρίες σε άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικέςανάγκες.
·       Ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης καικατάρτισης που διευκολύνουν την πρόσβαση  σταΑμεΑ, σε τμήματα της αγοράς εργασίας, όπου η αναπηρία τους μπορεί να δημιουργείεργασιακά πλεονεκτήματα.
·       Δωρεάν επιμόρφωση και κατάρτιση τωνμελών οικογενείας ΑμεΑ σε θέματα βασικών αρχών σωματικής καιψυχικής υγείας και φροντίδας, παροχής πρώτων βοηθειών.
·       Αυξημένη μέριμνα για τα άτομα που δενέχουν οικογενειακό-υποστηρικτικό περιβάλλον.
·       Ενίσχυση της προσβασιμότητας εντόςτου αστικού ιστού.
·       Δημιουργία νέου κλάδου ασφάλισηςγια την μακροχρόνια φροντίδα των ατόμων που έχουν προσωρινά ή μόνιμα ανάγκηβοήθειας στο σπίτι.
·       Ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε η Ελλάδα ναπρωταγωνιστήσει στον τομέα του αναπηρικού τουρισμού.
·       Θεσμικήκατοχύρωση της εφαρμογής του μέτρου της ελεύθερης διέλευσης αναπηρικώναυτοκινήτων από όλα τα διόδια της χώρας.
·       Χορήγηση τουεπιδόματος για τους τρίτεκνους, των οποίων τα τέκνα σπουδάζουν ή εκπληρώνουντις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο(25ο) έτος της ηλικίας τους και στα τέκνα αυτά να συνυπολογίζονται και ταάτομα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτωςηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια :