Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

It' s raining ... monkeys! 36.000 .... μαϊμούδες!






1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Η χώρα των μαϊμούδων

Το αγαπημένο θέμα των υπουργών Εργασίας και Υγείας της κυβέρνησης είναι οι διάφορες διαχειριστικές «μαϊμούδες». Τα δύο δοκιμασμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν εντυπωσιασμένα από τη διαχρονική πολιτική του δικομματισμού, που τίναξε στον αέρα τα οικονομικά του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος και του ΕΣΥ.

Πληροφορούμαστε, για παράδειγμα, ότι από τους 700 Ζακύνθιους που είχαν πάρει επίδομα τυφλότητας οι 660 είδαν κατά τη διάρκεια του σχετικού ελέγχου το φως τους και πρόκειται να χάσουν το επίδομα που έπαιρναν παράνομα επί σειρά ετών. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι το 15% των επιδομάτων που χορηγούνται σε διάφορους δικαιούχους πρόκειται να καταργηθεί, διότι οι ενδιαφερόμενοι δεν υπέβαλαν τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Δικομματική διαφθορά

Το πρόβλημα για τον κ. Κουτρουμάνη και τον κ. Λοβέρδο και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι ότι περιγράφουν καταστάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι κομματικοί μηχανισμοί στους οποίους ανήκουν. Για να δοθούν 660 επιδόματα τυφλότητας σε Ζακύνθιους που δεν τα δικαιούνταν, πρέπει να υπήρξε κάλυψη σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο με την ανοχή της περιφέρειας, της κυβέρνησης και του τοπικού βουλευτή. Σε απλά ελληνικά, επρόκειτο για μια δικομματική βιομηχανία ρουσφετιού, που συνέβαλλε στην καταβαράθρωση των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει για τα δεκάδες χιλιάδες επιδόματα που έπαιρναν διάφοροι, χωρίς να συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις. Το γεγονός, άλλωστε, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αποκτήσει τη συνήθεια να διορίζουν το γενικό διευθυντή του κόμματος στη θέση του γενικού διευθυντή του ΙΚΑ δείχνει πόσο ενδιαφέρονται για τον κομματικό, κυβερνητικό έλεγχο του κράτους πρόνοιας.

Ανάλογες καταστάσεις αντιμετωπίζουμε και στο θέμα του ΝΑΤ, ενός βαθιά ελλειμματικού ταμείου, το οποίο επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 1,1-1,2 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 1985 συμπιέζοντας τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς. Ένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησε ήταν η μαζική συνταξιοδότηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων με την ένταξή τους στο ΝΑΤ. Οι κομμουνιστικές χώρες στις οποίες είχαν καταφύγει μετά τον Εμφύλιο δεν αναγνώριζαν τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, γιατί δεν ήθελαν να κάνουν εξαγωγή συναλλάγματος στην Ελλάδα. Επιλέχθηκε, λοιπόν, η προεκλογική λύση της μαζικής συνταξιοδότησής τους, χωρίς φυσικά να πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις, εφόσον δεν ήταν ναυτικοί ούτε είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ.

Η δημαγωγική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη από πολιτική άποψη και ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι που είναι σήμερα ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ να αναλογούν μόλις στο 15% των συνταξιούχων του ΝΑΤ και η τρόικα να ζητεί σταδιακή μείωση των συντάξεων για να εξοικονομηθούν, σε πρώτη φάση, 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η ΠΝΟ και το ΚΚΕ κλείνουν τα λιμάνια της χώρας καταγγέλλοντας την… αντιλαϊκή πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που έφεραν με τις πρωτοβουλίες τους και την ανοχή τους το ΝΑΤ σε πλήρες αδιέξοδο, υποκρίνονται ότι δεν καταλαβαίνουν ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Ο δικομματισμός οδήγησε σε συντάξεις και επιδόματα «μαϊμούδες», η αμφισβήτηση των οποίων γίνεται με τραγική καθυστέρηση και επικοινωνιακό τρόπο. Ακόμη και σήμερα, τα δύο κόμματα εξουσίας εξυπηρετούν την παραδοσιακή εκλογική πελατεία τους σε βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της λεγόμενης βιωσιμότητας του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

Γιώργος Κύρτσος