Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Απαιτούνται τώρα μέτρα για την ενίσχυση του ελαιολάδου

Στις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών έχει φτάσει η τιμή του ελαιολάδου, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στο Ρέθυμνο. Το μείζον αυτό ζήτημα κατέδειξε με ...


κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης.

Αν και το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης δεν είχε τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις στην αγορά του ελαιολάδου, δηλαδή να συγκρατηθεί προσωρινά η πτώση της τιμής του λαδιού, καθώς δεν εκδηλώθηκε το αναμενόμενο ενδιαφέρον τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους διακινητές, ο κ. Σκανδαλίδης στο έγγραφό του δηλώνει πως αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις και άνοδο των τιμών παραγωγού, δεδομένου ότι η νέα παραγωγή μαζί με τα αποθέματα συμπιέζουν τις τιμές σε όλη την Ευρώπη.

Τονίζει δε, πως η δημιουργία ομάδων θα ενισχύσει την διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών στις αγορές, ώστε να εξασφαλίζουν υψηλότερες τιμές, καθώς αυτές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, τους κανόνες ανταγωνισμού και την ποιοτική κατηγορία τους.

Επισημαίνει επιπλέον, ότι η τυποποίηση του ελαιολάδου αποτελεί ένα μέσο αύξησης της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος. Εντούτοις όμως τυποποιούνται μόνο λίγες δεκάδες χιλιάδες τόνοι, αν και τα εγκεκριμένα τυποποιητήρια υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της εθνικής παραγωγής.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» περιλαμβάνονται μέτρα για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο ελληνικό λάδι, με βελτίωση των προϊόντων και καλύτερη προώθησή τους στο εξωτερικό, ενώ προγραμματίζεται επιπλέον στήριξη στους παραγωγούς βιολογικούς προϊόντων.

Αν και όλες οι προτάσεις του αρμόδιου Υπουργείου είναι στη σωστή κατεύθυνση, οφείλουμε να επισημάνουμε, πως δεν συμπεριλαμβάνουν άμεσες δράσεις προκειμένου τώρα να ανακοπεί η συνεχής πτώση των τιμών του ελαιολάδου εις βάρος των παραγωγών. Επιβάλλεται μία στοχευμένη παρέμβαση, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη κατακερματισμένο εισόδημα των ελλήνων παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :