Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ικανοποιημένος ο Ομπάμα με την απόφαση του Eurogroup

Του Αθανασιου Eλλις
Την απόφαση του Eurogroup χαιρέτισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τη ...


Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και εξέφρασε «την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ίδια και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες για την επίλυση της κρίσης».

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας εναπόκειται πρωτίστως στην «έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή» από την Ελλάδα, αλλά και στη μακροχρόνια υποστήριξη που θα της προσφέρουν οι χώρες της Ευρωζώνης. Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι η όποια παροχή βοήθειας «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών και πρόσθεσε πως «μόλις υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες και διασφαλιστεί επαρκής οικονομική συμβολή από τον ιδιωτικό τομέα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο Δ.Σ. την υποστήριξη του προγράμματος με χρηματοδότηση από το ΔΝΤ».

Το ζήτημα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Με δεδομένες τις επανειλημμένες ενστάσεις μελών του Δ.Σ. για την «υπερβολική», όπως τη χαρακτηρίζουν, στήριξη που δίδεται σε μια χώρα της Ευρωζώνης, η κ. Λαγκάρντ αρνήθηκε να προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμμετοχής του ΔΝΤ. Σε αντίθεση με το πρώτο δάνειο, στο οποίο το ΔΝΤ είχε συμμετάσχει με περίπου το ένα τρίτο του συνολικού ποσού, τώρα η συμβολή του θα είναι πολύ μικρότερη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το ΔΝΤ «έχει προτείνει 13 δισ. ευρώ συν τα 10 δισ. που δεν χρησιμοποιήθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα», πρόσθεσε όμως ότι η τελική απόφαση για τη συνεισφορά θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Η κ. Λαγκάρντ περιορίστηκε να χαρακτηρίσει σημαντική τη συνεισφορά του Ταμείου, αλλά έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι «σημαντική σημαίνει πολλά πράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :