Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Δικαιώθηκε η Συμμαχία στην απαίτηση να δημοσιεύεται πάντα η πρόθεση ψήφου

Δικαίωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η απαίτηση του
ΣΕΔΕΑ και της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων να
δημοσιεύεται πάντα η πρόθεση ψήφου

Η κοινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και του ΣΕΔΕΑ, με την οποία ζητείται από όλες τις εταιρίες δημοσκοπήσεων να δημοσιοποιούν την πρόθεση ψήφου και επισημαίνεται ότι πρέπει «εφόσον ...



(σ.σ. η πρόθεση ψήφου) συνοδεύεται από εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος να γίνεται σαφές ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση με ευθύνη της εταιρείας που διεξάγει την έρευνα», αποτελεί πλήρη δικαίωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας που εδώ και πολύ καιρό έχει ζητήσει το αυτονόητο:
Να μην δημοσιεύεται εκτίμηση ψήφου χωρίς να δημοσιοποιείται η ερώτηση πρόθεσης ψήφου, επί της οποίας στηρίζεται η εκτίμηση.
Οφείλουν συνεπώς όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλες τις εταιρίες να συμμορφωθούν από τώρα και στο εξής πλήρως με τις οδηγίες του ΣΕΔΕΑ και της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και να δημοσιοποιούν σε κάθε περίπτωση τόσο την ερώτηση της πρόθεσης ψήφου όσο και (τουλάχιστον στην ιστοσελίδα τους) να επεξηγούν αναλυτικά την μεθοδολογία από την οποία προκύπτει η οποιαδήποτε εκτίμηση.
Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλείο καταγραφής των τάσεων και διαθέσεων της κοινής γνώμης και όχι εργαλείο χειραγώγησής της.


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ - ΣΕΔΕΑ 16 / 02 / 2012:


Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι έρευνες κοινής γνώμης, ως εργαλείο καταγραφής των τάσεων σε δεδομένη χρονική στιγμή, συνιστούν κρίσιμο και αναπόσπαστο τμήμα των σύγχρονων δημοκρατικών πολιτικών διαδικασιών. 
Πρώτιστο συνεπώς καθήκον όσων εμπλέκονται είτε στη διεξαγωγή είτε στη δημοσιοποίησή και ανάλυσή τους είναι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία τους. 
Κυρίως σε μια περίοδο κρίσης του πολιτικού συστήματος και με δεδομένο το εξαιρετικά ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον στην χώρα μας.

Ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία όπου τα αποτελέσματα των ελληνικών δημοσκοπήσεων γίνονται αντικείμενο επιπόλαιων κρίσεων και χρησιμοποιούνται κατά τρόπο ενίοτε υποβολιμαίο.
Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα δεδομένα όπως προκύπτουν από την ερευνητική διαδικασία και μεθοδολογία ενώ η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος προκύπτει από παραδοχές, υποθέσεις και θεωρητικά μοντέλα που εφαρμόζει ο ερευνητής και που κατά κανόνα βασίζονται σε προβολή ανάλογων περιπτώσεων του παρελθόντος.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι πρέπει απαραιτήτως σε όλες τις περιπτώσεις δημοσιοποίησης δημοσκοπικών ευρημάτων να αναφέρεται και να τονίζεται πρωτίστως η ρευστότητα των προτιμήσεων όπως καταγράφονται δημοσκοπικά στην πρόθεση ψήφου και εφόσον συνοδεύεται από εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος να γίνεται σαφές ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση με ευθύνη της εταιρείας που διεξάγει την έρευνα.
Περεταίρω συστήνεται η υπογράμμιση με κάθε μέσο, τρόπο και σε κάθε ευκαιρία του γεγονότος ότι η πρόθεση ψήφου στο πλαίσιο της παρούσας κοινωνικοπολιτικής ρευστότητας πρέπει να ερμηνεύεται ως ασταθές μέγεθος.
Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων : Ηλίας Νικολακόπουλος  
Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ : Σπύρος Ζαβιτσάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :