Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά αλλαγές στο κράτος

«Τώρα πρέπει να γίνουν βαθύτερες και ταχύτερες αλλαγές, πρωτίστως να μετασχηματίσουμε το κράτος και μετά τη χώρα μας, ώστε η ελληνική κοινωνία να βγει γρήγορα και οριστικά από την κρίση» επισήμανε η ...


πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. 
«Η Ευρώπη έστω και με καθυστέρηση έκανε χθες το καθήκον της, η απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, η οποία στις 7 Μαρτίου αναμένεται να μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Eurogroup κ. Jean-Claude Juncker, καθώς και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κ. Klaus Regling, με αντικείμενο όχι μόνον το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Η κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτική για τη χθεσινή συμφωνία, αρκέστηκε στο σχόλιο «προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ επέμεινε ότι είναι οι θυσίες των πολιτών που δίνουν την ευκαιρία αποτροπής μιας άτακτης χρεοκοπίας. 

Τις επιφυλάξεις του κόμματος ανέλαβε να αναλύσει ο ευρωβουλευτής κ. Θεοδ. Σκυλακάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «υψηλού ρίσκου και κοινωνικά άδικο πρόγραμμα», υπογραμμίζοντας ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τον περιορισμό του δημοσίου τομέα και την εκμετάλλευση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων από την Ε.Ε. 

Ο κ. Σκυλακάκης επικαλείται την έκθεση της τρόικας, για να επισημάνει ότι η επιλογή της «εσωτερικής υποτίμησης» οδηγεί σε πρόσθετη ύφεση άρα και σε νέο χρέος (σ.σ. το οποίο μάλιστα θα είναι «υψηλού κινδύνου»), ενώ και οι προβλέψεις του προγράμματος είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στην πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Είναι ενδεικτικό πως αύξηση μιας μονάδας του επιτοκίου μπορεί να αυξήσει έως και 6 μονάδες το επίπεδο του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια :