Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τα κόμματα με τις ευλογίες Γιαννίτση αποφασίζουν για τις «γενναίες» περικοπές του πολιτικού χρήματος


Τουλάχιστον προκλητικές μπορούν να θεωρηθούν οι προτάσεις για τη ρύθμιση των χρεών των κομμάτων και την μελλοντική χρηματοδότησή τους, που παρουσίασε σήμερα ο ...



Υπουργός Εσωτερικών Αν. Γιαννίτσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Την ώρα που ψηφίζεται επιπλέον περικοπή μισθών και συντάξεων, την ώρα που το εισόδημα των πολιτών περιορίζεται δραματικά και οι Έλληνες καλούνται σε νέες θυσίες, τα κόμματα υπό τις …ευλογίες του αρμόδιου Υπουργού αποδεικνύουν την αναλγησία τους και αποφασίζουν οι ίδιοι για την προνομιακή μεταχείρισή τους.

-        Παρά την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας να μειωθεί κατά 50% η τακτική επιχορήγηση των κομμάτων, προτείνεται από τον κ. Γιαννίτση, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων,  μείωση μόνο κατά 20%.

-        Η μείωση αυτή θα γίνει με βάση τον απολογισμό και όχι τον προϋπολογισμό όπως είχε συμβεί το 2010 και το 2011. Δεν ξεκαθαρίζεται όμως τι θα γίνει με τις υπερβάσεις των επιχορηγήσεων από το 2003 έως και το 2010 δεδομένης της  ασυμφωνίας προϋπολογισμού και τελικών εσόδων του κράτους.  Να υπενθυμίσουμε μόνο, ότι από το 2003 έως το 2009 το ποσό της υπέρβασης που παρανόμως εισέπραξαν τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι Πράσινοι) ξεπερνά  τα 56 εκατομμύρια ευρώ.

-        Ο κ. Γιαννίτσης και τα κόμματα προτείνουν να μειωθεί η χρηματοδότηση τους για «έρευνα και επιμόρφωση» κατά ποσοστό 30%, για όσο διάστημα ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός. Αν θέλετε να βοηθήσετε τον κρατικό προϋπολογισμό, καταργείστε εντελώς την χρηματοδότηση για έρευνα και επιμόρφωση, όπως προτείνει και η Δημοκρατική Συμμαχία. Δεν μπορούν να περικόπτονται επιδόματα ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να μην ισχύει το ίδιο και για τα πολιτικά κόμματα.

-        Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει κατάργηση και της έκτακτης προεκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων και όχι όπως προτείνεται από τον κ. Γιαννίτση και τα κόμματα, να χορηγείται άπαξ κάθε τέσσερα χρόνια.

-        Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως εν όψει εκλογών, «δεν μπορούμε να πάμε σε νομοθετική πρωτοβουλία για το πολιτικό χρήμα». Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Γιαννίτση πως στην πρόσκλησή του προς όλα τα κόμματα στην εν λόγω επιτροπή για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, είχε τονίσει πως «τα αποτελέσματα και οι προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθούν με κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Εκτός αν θεωρεί ο κ. Γιαννίτσης ότι ήδη είναι «υπηρεσιακός» Υπουργός.

-        Ο Υπ. Εσωτερικών προτείνει, το 60% των εκάστοτε επιχορηγήσεων να παρακρατείται και να καταβάλλεται από το Δημόσιο στις τράπεζες μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου του δανείου. Άλλη μια προκλητικά ευνοϊκή ρύθμιση, την ώρα που για ιδιώτες και επιχειρήσεις, το Δημόσιο δύναται να παρακρατήσει ακόμα και το 100%.

-        Οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας διαφωνούν – κρυμμένοι πίσω από τις αντιδράσεις «κάποιων» συναδέλφων τους - στη διεύρυνση του ελεγκτικού μηχανισμού των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων, την ώρα που οι πολίτες ΑΠΑΙΤΟΥΝ απόλυτη διαφάνεια του πολιτικού βίου.


Το συνολικό ποσό των δανείων που χρωστούν τα κόμματα στις τράπεζες φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 240 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα πολιτικό κόμμα να μετατρέψει αυτά τα χρήματα σε «θαλασσοδάνεια» και να επιβαρυνθεί ξανά ο έλληνας φορολογούμενος.

Παράλληλα, ο κ. Γιαννίτσης, παρά το αίτημά μας, απέφυγε να ανοίξει τη συζήτηση για την εκκαθάριση οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες των κομμάτων που είναι σε αναστολή.

από το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ του Λευτέρη Αυγενάκη –Βουλευτή Δημοκρατικής Συμμαχίας Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια :