Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Στάχτες και αποκαΐδια η επόμενη μέρα της Αθήνας

Ιστορικά κτίρια στάχτη, τζαμαρίες και βιτρίνες γυαλιά καρφιά, κατεστραμμένα φανάρια και σπασμένα μάρμαρα και κόσμος πολύς με μια φωτογραφική μηχανή στο ...


χέρι να αποτυπώνει τα σημάδια στο σώμα της πόλης. Η επόμενη μέρα της μεγάλης λαϊκής συγκέντρωσης που δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει, λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των κουκουλοφόρων και της πρωτοφανούς μανίας καταστροφής στην οποία επιδόθηκαν, με την Αστυνομία να εκτοξεύει εκατοντάδες χημικά αλλά και να μην τους σταματά, βρήκε μια Αθήνα συντρίμμια.
Ενενήντα τρία κτίρια, εκ των οποίων σημαντικά νεοκλασικά κτίρια και χώροι μνήμης, υπέστησαν καταστροφές, από εμπρησμούς και βανδαλισμούς. Σαράντα τόνους μαρμάρου και πέτρας, καθώς και αυτοσχέδια οδοφράγματα, απομάκρυναν τα συνεργεία του Δήμου από τους δρόμους, το πρωί της Δευτέρας. Παράλληλα, από ειδικά κλιμάκια έχει αρχίσει η αποτίμηση των ζημιών στην υποδομή της πόλης και όπου είναι εφικτό η άμεση αποκατάσταση, «κάτι που όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα», όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης.

Η εικόνα επιβεβαιώνει τα λόγια. Όσοι διέρχονται από την Ερμού, χαμηλά, κοντά στην πλατεία Μοναστηρακίου, δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους. Αυτό το κομμάτι της πόλης είναι σαν βομβαρδισμένο. Οι περιστατικοί που βλέπουν τα καμένα μαγαζιά δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Βρίζουν τους δράστες (με όποιο όνομα τους "αναγνωρίζει" καθένας), αλλά και την Αστυνομία που άφησε «απροστάτευτα τα καταστήματα για να φυλάει τη Βουλή». Η αντίδρασή τους δεν είναι, πάντως, η ίδια όταν βρίσκονται μπροστά σε κατεστραμμένες τράπεζες ή μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :