Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η επανάσταση των Αγανακτισμένων

του Γιώργου Χατζημαρκάκη
Φωτιά και δακρυγόνα στην Πλατεία Συντάγματος: Η Ελλάδα βρίσκεται μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου σε εξαιρετικά ...


δύσκολη κατάσταση. Τι συμβαίνει; Οι Έλληνες έχουν αγανακτήσει και όταν κάποιος γνωρίζει από πρώτο χέρι την θέση τους μπορεί να πει: Δικαίως!
Τα δισεκατομμύρια που δανείστηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια δεν πήγαν στις τσέπες των Ελλήνων αλλά ξοδεύτηκαν από τους πολιτικούς για ακριβούς και περιττούς πολεμικούς εξοπλισμούς από την Γερμανία ή για τον παραφουσκωμένο κρατικό μηχανισμό. Οι διαμαρτυρίες των Ελλήνων έχουν στόχο τους πολιτικούς τους. 
Πολλοί Έλληνες ζουν σήμερα στα όρια της φτώχειας-φαινόταν στα πρόσωπα όσων περίμεναν στην ουρά για το συσσίτιο. Τώρα με το νέο μνημόνιο θα τους πάρουν και το ελάχιστο που τους έχει απομείνει: Κατώτατος μισθός και επιδότηση ανεργίας θα περικοπούν κατά 22%, το ίδιο και οι συντάξεις. Η ανεργία ανέρχεται ήδη στο 21%!

Πολλοί αναρχικοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Οι Έλληνες νιώθουν σαν απογυμνωμένος λαός που τους απειλούν με ένα πιστόλι στο κρόταφο: Πλήρωσε ή Πεθαίνεις! Οι βιαιότητες είναι όμως λάθος. Όποιος γνωρίζει τους Έλληνες, ξέρει ότι αντιδρούν διαφορετικά σε κρίσεις. 
Όταν η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, ξεδιπλώνουν μια ιδιαίτερη ικανότητα στην διαχείριση κρίσεων: Στα ελληνικά το λένε “Φιλότιμο”. Αυτή η λέξη πρέπει να μας μείνει στο μυαλό! Το φιλότιμο είναι μια αρετή που σχετίζεται με την αξία, την τιμή ή την περηφάνια. 
Αν κάποιος στραφεί στο φιλότιμο ενός Έλληνα τότε βγαίνουν στην επιφάνεια ικανότητες, προσόντα, δυνάμεις και αρετές που μπορούν να πραγματοποιήσουν αληθινά θαύματα. Ας θυμηθούμε την Ολυμπιάδα του 2004 ή τον μεγαλοπρεπή μύθο του ποδοσφαίρου την ίδια χρονιά όταν οι Έλληνες έγιναν Πρωταθλητές Ευρώπης.

Τώρα βρίσκονται στην ίδια θέση: οι Έλληνες θέλουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους-όμως τώρα γίνεται αιματηρή οικονομία στην χώρα. Γι’ αυτό είναι τόσο απελπισμένοι οι άνθρωποι. 
Οι Έλληνες χρειάζονται βοήθεια για την Αυτοβοήθεια τους. Αντί μνημονίου έπρεπε να υπάρχει ένα Ηράκλειο Σχέδιο που να φροντίζει για την ανάπτυξη. Τότε οι τίτλοι των ειδήσεων στο μέλλον όταν αναφέρονταν στην Ελλάδα θα ανέφεραν λιγότερα για τα επεισόδια και περισσότερα για το οικονομικό θαύμα των Ελλήνων.

*Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στη γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung και στο protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :