Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Φωνές υποστήριξης προς την Ελλάδα

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να σταματήσει να καθυστερεί τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επαινώντας ...


ταυτόχρονα την αποδοχή «πολύ απαιτητικών» μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Μετά την ψήφιση των πολύ σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στο δεύτερο Μνημόνιο και τις πολύ έντονες αναταράξεις στην Αθήνα, μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, αρχίζουν να υψώνονται ορισμένες φωνές υποστήριξης προς την Ελλάδα.
Επιλέγοντας διαφορετικό τόνο από αυτόν πολλών Ευρωπαίων συναδέλφων του, ο κ. Μπαρόζο χαιρέτισε «το θάρρος της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού σε αυτούς τους πολύ απαιτητικούς και γεμάτους προκλήσεις καιρούς. Ελπίζω ότι τα κράτη-μέλη θα δεχτούν τις δεσμεύσεις που παρασχέθηκαν από την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, απηχώντας την άποψη που διατυπώνει σταθερά ο αντιπρόεδρος κ. Ολι Ρεν ότι πλέον δεν υπάρχει καθόλου καιρός για χάσιμο. «Παρ’ όλο που σε κανέναν δεν αρέσει η παρούσα κατάσταση, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση. Θα ήταν μια καταστροφή για την Ελλάδα», είπε ο κ. Μπαρόζο. Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που έγινε την Τετάρτη το βράδυ την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα εξέφρασαν τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός (και υπουργός Οικονομικών) κ. Μάριο Μόντι όσο και ο Ισπανός και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο επίτροπος Ρεν. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται βεβαίως οι Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και εσχάτως το Λουξεμβούργο, δηλαδή οι τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης με την ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση. Βεβαίως, η καχυποψία έναντι των Ελλήνων πολιτικών εξακολουθεί να επικρατεί στην Ευρώπη, ωστόσο ορισμένες φωνές συμπάθειας αρχίζουν να ακούγονται. «Ντρέπομαι για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη φέρεται στην Ελλάδα. Μπορεί κανείς να ζητήσει από μια χώρα να κατευθυνθεί προς τη δημοσιονομική πειθαρχία, όχι όμως και να τη δολοφονήσει. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς μια τέτοια καταστροφή» δήλωσε χθες ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος κ. Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Ενας άλλος, μάλλον απροσδόκητος, υποστηρικτής της Ελλάδας είναι ο Γερμανός πρώην επίτροπος κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι να τιμωρήσουμε την Ελλάδα, αλλά να τη βοηθήσουμε να βγει από την κρίση». Ο κ. Φερχόιγκεν εκτίμησε ότι οι στόχοι που περιλαμβάνει το ελληνικό Μνημόνιο δεν είναι ρεαλιστικοί. «Το ένστικτό μου μού λέει ότι δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεις έναν λαό λες και αποτελείται από εγκληματίες». Το ίδιο ζήτησε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Φιλίπ Μέισταντ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ενοχοποιηθεί η Ελλάδα για λάθη του παρελθόντος, αλλά να βοηθηθεί υπό όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :