Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η απάτη της διαπραγμάτευσης (και η άρνησή μας να καταλάβουμε)

Εδώ και δύο χρόνια ακούμε συνέχεια αντιπαραθέσεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση του Μνημονίου. Έγινε σωστά, έγινε λάθος, μπορούσαμε να κάνουμε ...


καλύτερη διαπραγμάτευση; Δύο χρόνια που μας βομβαρδίζουν με ψέματα, αφού είμαστε ανίκανοι (ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε) την πραγματικότητα. Αφού δεν θέλουμε να δούμε τις δικές μας ευθύνες – καί μας βολεύει να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους (ακόμα πιο βολικό στους “κακούς ξένους”).

Ε, λοπόν, ξυπνήστε επιτέλους από τον λήθαργό σας! Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε τι γίνεται; Το πάρτι σας έχει τόσο κλουβιάνει το μυαλό; Ακόμα δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει διαπραγμάτευση στο στόμα των απατεώνων; Ούτε τα απλά δεν καταλαβαίνετε; Δεν έχετε καταλάβει πως όλη η ιστορία ήταν (και εξακολουθεί να είναι) πώς να καταστρέψουμε το Μνημόνιο (μαζί με την Ελλάδα) για να παριστάνουμε πως εμείς είμαστε οι ”καλοί” και άλλοι είναι οι “κακοί”;

Όλοι αυτοί που μιλούν για διαπραγμάτευση του Μνημονίου (από τον Σαμαρά και τον Σημίτη μέχρι τον Τσίπρα και την Κατσέλη) εκείνο που λένε, στην πραγματικότητα, είναι να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα μας και να πνιγούμε, αρκεί να είναι αυτοί στην εξουσία.

Το Μνημόνιο, λοιπόν, έλεγε το εξής απλό: Οφείλετε, κύριοι, να μηδενίσετε το έλλειμμά σας μέσα σε τρία χρόνια. Χωρίς να λογαριάζετε τα τοκοχρεωλύσια που πρέπει να πληρωθούν αυτά τα τρία χρόνια. Αυτά θα τα πληρώσει η τρόικα με νέα δανεικά που θα σας δώσει, αφού κανείς άλλος πια δεν σας δανείζει.

Φυσικά, για να μειώσετε το έλλειμμά σας (αφού χρήματα δεν έχετε και δεν πέφτουν από τον ουρανό) θα πρέπει να κάνετε τρία πράγματα:

Πρώτον, να μειώσετε τα έξοδά σας και να αυξήσετε τα έσοδα – προτιμήστε να μειώσετε περισσότερο τα έξοδά σας παρά να αυξήσετε τα έσοδά σας (με άμεσους και έμμεσους φόρους).

Δεύτερον, να κάνετε (όσο πιο γρήγορα γίνεται) αποκρατικοποιήσεις, πριν καταβαραθρωθεί το Χρηματιστήριό σας.

Τρίτον, να κάνετε γρήγορα και αποτελεσματικά διαρθρωτικές αλλαγές.

Πιο λογικά πράγματα δεν υπάρχουν. Αυτονόητα, που δεν χρειαζόταν καμιά τρόικα να μας “αναγκάσει” να τα κάνουμε. Όποιος ξέρει κάτι καλύτερο, να μας το πει, γιατί βαρέθηκα να ακούω βλακείες για ανάπτυξη με παροχή νέου χρήματος που δεν υπάρχει. Και οι δωρεάν επιδοτήσεις από την Ε.Ε. δεν δίνονται γιατί προσπαθούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για ψηφοθηρικούς λόγους.

Τι έκανε, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτά τα τρία θέματα;

Πρώτον, όχι μόνο δεν μείωσε τις δαπάνες, αλλά τις αύξησε. Και έριξε φόρους επί δικαίων και αδίκων - συνήθως επί αδίκων.

Δεύτερον, δεν έκανε καμιά αποκρατικοποίηση. Και τώρα το Χρηματιστήριο βρίσκεται στα Τάρταρα (στο ένα τέταρτο της αξίας που είχε πριν δύο χρόνια).

Τρίτον, όχι μόνο δεν έκανε καμιά διαρθρωτική αλλαγή, αλλά συνέχεια προσπαθούσε να πείσει την τρόικα πως κάνει. Και κρατάει ακόμα (πληρώνοντας από τους φόρους που μας βάζει, κλείνοντας ιδιωτικές επιχειρήσεις και αυξάνοντας τρομακτικά τους άνεργους του ιδιωτικού και μόνον τομέα, δηλαδή του παραγωγικού τομέα της οικονομίας μας) τα Διοικητικά Συμβούλια και τους υποτιθέμενα εργαζόμενους σε 1.850 άχρηστους δημόσιους οργανισμούς (που ούτε μπορείτε να φανταστείτε την ύπαρξή τους).

Αυτά τα απλά και καθαρά πράγματα η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όχι μόνο δεν θέλει να τα καταλάβει ακόμα, αλλά ούτε καν να τα ακούσει.

Τι είδους διαπραγμάτευση, λοιπόν, θέλετε να κάνουμε;

Να απειλήσουμε τους “ξένους” με τη μέθοδο Σαμψών: Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων; (Για να συνεχίσουμε ανενόχλητοι το πάρτι;).

Είστε διατεθημένοι να καταστραφείτε για να πείσετε τους “ξένους” πως ο εκβιασμός μας ισχύει; Κι έτσι θα μας δώσουν χρήματα που μετά θα τα θεωρήσουμε “απεχθές χρέος” και δεν θα τα επιστρέψουμε;

Πότε θα καταλάβουμε πως λέμε βλακείες;

Δεν υπάρχουν σχόλια :