Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο Ούγγρος Σαμαράς, Βίκτορ Ορμπάν, στο δρόμο του Τσάβες και του Κάστρο.

Σκληρή στάση έναντι του ακροδεξιού oύγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, του Ούγρου Σαμαρά, όπως λέμε στο ...


"περιοδικό" επεφύλαξε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Ευρωπαίων Πρασίνων, Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, συγκρίνοντάς τον μάλιστα σε «αυταρχικότητα», όπως είπε, με τους αριστερούς ηγέτες της Βενεζουέλας και της Κούβας, Ούγκο Τσάβες και Φιντέλ Κάστρο αντίστοιχα.

«Η αναθεώρηση [του Ουγγρικού συντάγματος] μπορεί να γίνεται είτε προς μια θετική, είτε προς μια αρνητική κατεύθυνση. Και η αναθεώρηση στην οποία προχώρησε ο κ. Ορμπαν παραπέμπει σε απολυταρχικά και αυταρχικά καθεστώτα τύπου Τσάβες και Κάστρο», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Κον Μπεντίτ, προσθέτοντας πως «ακόμη κι αν έχετε την πλειοψηφία στη χώρα σας, οι μειονότητες έχουν το δικαίωμα να μη φοβούνται μέσα σε αυτήν».

Όλα αυτά ειπώθηκαν λίγο μετά την ομιλία του Ούγγρου πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, προκειμένου να τοποθετηθεί απέναντι στη σκληρή κριτική που του ασκήθηκε σχετικά με πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις της κυβέρνησής του.

Θυμίζουμε πως από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το νέο Σύνταγμα στην Ουγγαρία, σύμφωνα με το οποίο ο 48χρονος εθνικιστής πρωθυπουργός μπορεί να παρεμβαίνει σε πολλές λειτουργίες του κράτους. Το νέο σύνταγμα προβλέπει μια μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου που επιτρέπει στην κυβέρνησή του να κερδίσει τα τρία τέταρτα των εδρών με μόλις το 25% των ψήφων.

Επίσης υιοθετεί τη φορολογία εισοδήματος με ενιαίο ποσοστό (16%) που θα επιφέρει μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων, έναν νέο νόμο για τις θρησκείες, ο οποίος μειώνει από περίπου 300 σε 14 τις θρησκευτικές κοινότητες που δικαιούνται δημόσια επιχορήγηση, ενώ η κυβέρνηση θα δίνει εφεξής εντολές στα Μέσα Ενημέρωσης για τον «σωστό» χειρισμό του κάθε ρεπορτάζ.

Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει την έναρξη τριπλής νομικής διαδικασίας εναντίον της Ουγγαρίας με την κατηγορία ότι οι συνταγματικές αλλαγές δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και της Δικαιοσύνης, ενώ περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου.

Ωστόσο, στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ούγγρος πολιτικός υπεραμύνθηκε των πολιτικών του, λέγοντας ότι όλα τα εκκρεμή θέματα «μπορούν να λυθούν άμεσα», σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Μέσα σε 18 μήνες [στην εξουσία] έχουμε καταφέρει να κάνουμε εκπληκτική δουλειά», κατέληξε αυτοεπαινούμενος ο κ. Ορμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :