Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Το Βερολίνο θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγχει την ελληνική δημοσιονομική πολιτική

Η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα ...


δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, γράφει στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times, στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο της γερμανικής πρότασης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα, συνομιλίες διεξάγονται στην Αθήνα για το ελληνικό χρέος μεταξύ της κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών κι ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να υιοθετήσουν μια νέα ευρωπαϊκή δημοσιονομική συνθήκη.

'Catalunya és la joia de la corona', segons el...
«Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου», αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσ
ες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.

FT: Ευρωπαϊκές χώρες θέλουν ευρωπαϊκό έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας

Μάλιστα, Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, θέλουν έναν μόνιμο ευρωπαϊκό έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή, στη Φραγκφούρτη.
«Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα», τόνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.
«Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Ηδη, αντιπρόσωποι της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βρίσκονται στην Ελλάδα και βοηθούν στην εφαρμογή (των μέτρων) και στον έλεγχό τους», υπενθύμισε η ευρωπαϊκή πηγή.

Η Αθήνα απορρίπτει την πρόταση

Με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές απάντησαν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν και Ολλανδός υπουργός. Δεν το συζητάμε καν».

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :