Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

«Η Ελλάδα αν χρεοκοπήσει δε θα φέρει χάος στις αγορές»

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την Ελλάδα, εάν δεν έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, δε θα μπορέσει να πληρώσει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ που ...


λήγει στις 20 Μαρτίου. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Όπως τονίζει, πολλοί στις αγορές θα έβλεπαν «με καλό μάτι» μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, με την προϋπόθεση ότι θα αποφεύγαμε την άτακτη χρεοκοπία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του ευρώ.

«Οι άνθρωποι συχνά ρωτάνε εάν η Ελλάδα πρόκειται να χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα ήδη χρεοκοπεί», αναφέρει ο Richard McGuire, της ολλανδικής Rabobank.

«Μια ελεγχόμενη χρεοκοπία θα ενεργοποιούσε την πληρωμή των CDS», επισημαίνει το πρακτορείο, και συνεχίζει πως η Lehman Brothers είχε προκαλέσει πανικό στην αγορά εν μέσω ανησυχιών ότι θα πληρωνόταν 400 δισ. δολάρια σε CDS, όταν κατάρρευσε το 2008. Αλλά τα ποσά που πληρώθηκαν τότε ήταν σχετικά μικρά, και είναι ακόμη μικρότερα στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο ποσό στο οποίο θα μπορούσε να ανέλθει η ενεργοποίηση πληρωμής των CDS στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι 3,34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Depositary Trust Clearing Corporation, εταιρεία εκκαθάρισης.

Από την πλευρά του ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της Monument Securities, τονίζει πως η αγορά εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. «Αλλά η υπόθεση που επεξεργάζονται όλοι είναι πως θα πρόκειται για κάτι που θα «πουληθεί» ως ελεγχόμενη χρεοκοπία, επομένως, οτιδήποτε άλλο, όπως μια άτακτη χρεοκοπία, θα έλθει ως σοκ».

Ωστόσο μια άτακτη χρεοκοπία θα ήταν μια ένδειξη πως οι πολιτικοί έχουν χάσει τον έλεγχο του ευρώ, και οι αγορές θα στόχευαν αμέσως σε άλλες αδύναμες χώρες, όπως οι Ιταλία, Ισπανία, και Ιρλανδία, αναφέρει ο ίδιος και άλλοι traders στο Reuters .

http://www.newscode.gr/oikonomia/

Δεν υπάρχουν σχόλια :