Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

H "Καθημερινή" είχε αποκαλύψει το 1998 non paper της κυβέρνησης Σημίτη για δολιοφθορές Τούρκων επί ελληνικού εδάφους!

Η δράση Τούρκων δολιοφθορέων, για τους οποίους μεταξύ άλλων υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες ότι ευθύνονται για τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση, ήταν γνωστή στις ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου στην οποία αναφέρθηκε στη συνέντευξή του ο κ. Γιλμάζ. Μάλιστα στις 8 Φεβρουαρίου του 1998, η «Κ» είχε αποκαλύψει non paper της ...


τότε κυβέρνησης Σημίτη με αποδέκτες το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους, μέσω του οποίου η Αθήνα απηύθυνε γραπτώς κατηγορίες προς την Αγκυρα για υπονομευτικές δραστηριότητες επί ελληνικού εδάφους.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο εκείνο αναφερόταν στην ύπαρξη τουρκικών μηχανισμών στη δυτική Θράκη οι οποίοι είχαν πλήρη κάλυψη της Αγκυρας για αποσταθεροποιητική και αποσχιστική δράση, στην «ανοχή» των τουρκικών αρχών στην αθρόα εισροή λαθρομεταναστών και τη διακίνηση ναρκωτικών και, τέλος, σε σειρά στοιχείων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και ενέπλεκαν Τούρκους κακοποιούς -με διασυνδέσεις με το τουρκικό παρακράτος- σε εμπρησμούς δασών και άλλες έκνομες ενέργειες στην ελληνική επικράτεια.
Είναι ίσως ενδεικτικό, στο φως των σημερινών αποκαλύψεων Γιλμάζ, ότι το έγγραφο αναφέρει πως η Τ. Τσιλέρ, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματός της τον Μάιο του 1996, υποστήριξε πως αν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τα μυστικά κονδύλια, θα προκαλούνταν μεγάλη αναταραχή, όχι μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες, το non paper του 1998 παρέθετε υπονομευτικές δραστηριότητες στην ελληνική επικράτεια. Πολύ συγκεκριμένα μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: Τον Νοέμβριο του 1996 στη διάρκεια ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος για το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, ο Χαλούκ Κιρτσί, στενός συνεργάτης ενός εκ των θυμάτων του αυτοκινητικού δυστυχήματος, του καταζητούμενου για πολλές δολοφονίες και εξέχοντος συνεργάτη της ΜΙΤ Τσατλί, γνωστοποίησε με θριαμβευτικό τρόπο ότι συμμετείχε σε εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα.

Επίσης, τον Απρίλιο του 1997, ο Γιασάρ Οζ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Τουρκία επειδή εναντίον του εκκρεμούσε αίτηση έκδοσης στις ΗΠΑ με την κατηγορία του λαθρεμπορίου, είχε αναφέρει -με αφορμή καταγγελίες ότι εμπλέκεται σε εμπρησμούς στην Ελλάδα- ότι «τα όσα έχω κάνει για την πατρίδα μου δεν μπορούν να αποκαλυφθούν παρά μόνο από τις αρμόδιες αρχές και, πάντως, είναι πάρα πολλά».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :