Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ο «αγαπημένος» Ηγέτης Κιμ-Ιλ και το θαύμα με τα ψάρια! [ή τι θα πει "Μου έψησε το ψάρι στα χείλη"]

Χιλιάδες λαού περιμένουν υπομονετικά να κλάψουν με την σειρά τους τον "τιμημένο" εκλιπόντα Ηγέτη.
Κλαυθμός και οδυρμός με δόσεις!
Από τον φίλο της στήλης Β. Κ. έλαβα επιστολή, συντεταγμένη σε άψογο ύφος, το οποίο μαρτυρεί άνθρωπο με ψυχικό βάθος και αληθινή ευαισθησία. Χάρη στις αρετές αυτές ο Β. Κ. κατορθώνει να ...
σταθεί με τον αρμόζοντα σεβασμό απέναντι στο γεγονός που έχει συγκλονίσει την οικουμένη: «Μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων για την εκδημία του Κιμ Γιονγκ Ιλ, υπήρξε ένα συμβάν που δεν έτυχε ιδιαιτέρας αναλύσεως.
Η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος, όπως πληροφορήθηκα από “ρεπορτάζ” της ΝΕΤ, ήταν να μοιραστούν φρέσκα -προσέξτε τη λεπτομέρεια- ψάρια στους κατοίκους της Πιονγιάνγκ. Και έδειχνε το “ρεπορτάζ” κάποιο είδος “μαγαζιών”, στα οποία θρηνούσες Βορειοκορεάτισσες ελάμβανον μέσα από τελάρα ένα ψάρι η καθεμία. 

Το σχόλιο της ΝΕΤ ποιο ήταν; Οτι κλαίνε “επειδή το ψάρι είναι εξαιρετικά σπάνιο έδεσμα στη Βόρεια Κορέα”, ενώ ήταν προφανές ότι έκλαιγαν για την απώλεια του μεγάλου ηγέτη. 
Δεν γνωρίζω εάν στην παράδοση της Κορέας υφίσταται κάτι τέτοιο, αλλά μπορεί ήδη ο Κιμ να είχε μετενσαρκωθεί σε ψάρι, οπότε η διανομή ψαριών ήταν τελετουργία υψίστου συμβολισμού (κατ’ αναλογίαν του καθ’ ημάς άρτου και οίνου), εξ ου και η συγκίνησις. 

Μία παρατήρηση για το “ρεπορτάζ”: Μετεδίδετο ως φυσιολογική είδηση με την τυπολογία “ο θάνατος του ηγέτη”, λες και είχε πεθάνει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Άλλο τριτοδρομικό κατάλοιπο αυτό. 
Τι κρίμα που ο ατυχής Καντάφι δεν πρόλαβε να τύχει αυτής της δημόσιας τιμής που φαντάζομαι μόνο στην Ελλάδα, την Κούβα και τη Βενεζουέλα αποδίδεται σε εκλιπόντες δικτάτορες. 

Τέλος, αναρωτιέμαι εάν εστάλησαν ψάρια και στα αδελφά κόμματα. Μήπως στον Περισσό κατέφθασε σχετικό κιβώτιο με φρέσκους τόνους και καβούρια; 
Ωστόσο, δεν γνωρίζω - ούτε καν τολμώ να φαντασθώ- αν από το κόμμα του λαού διανείμουν αλιεύματα στο μνημόσυνο του Κιμ ή, εν πάση περιπτώσει, του Ζαχαριάδη, αφού προσφάτως τον απεκατέστησαν. Θα ενημερωθούμε φαντάζομαι αρμοδίως. 
Οπως είπε φίλος προσφιλής: “Ελάτε στο μνημόσυνο του Κιμ, θα μοιράζουν και ψαράκι”».

Στέφανος Κασιμάτης // Καθημερινή

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Πές τα ρε Κασιμάτη!!!