Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ξύλο, δακρυγόνα και συλλήψεις στο boxing day σε ΗΠΑ και Αγγλία

Αίμα, ξύλο, δακρυγόνα και συλλήψεις συνόδευσαν τις αγορές των τελευταίων χριστουγεννιάτικων δώρων, αλλά και τις προσφορές που παραδοσιακά ξεκινούν την επομένη της γιορτής και στις

δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.
Αστυνομικοί φρουρούν το σημείο του εγκλήματος στην Οξφορντ Στριτ του Λονδίνου. Ενας 18χρονος έπεσε νεκρός από μαχαιριά μπροστά σε πλήθος τρομοκρατημένων καταναλωτών.
Στις ΗΠΑ, χάος και... αναρχία κυριάρχησαν για αρκετές ώρες σε πολλά εμπορικά κέντρα από την Ουάσιγκτον έως την Ατλάντα την Παρασκευή. Και όλα αυτά για την αγορά ενός ζευγαριού αθλητικών υποδημάτων της Nike. Χιλιάδες άτομα περίμεναν επί ώρες, τα ξημερώματα της Παρασκευής, έξω από τα καταστήματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο μοντέλο Αir Jordan 11 Retro Concords, που δεν είναι παρά μία επανέκδοση των πιο δημοφιλών παπουτσιών μπάσκετ.
Στο Σιάτλ, η αστυνομία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ρίψεις σπρέι πιπεριού, προκειμένου να διαλύσει συγκεντρωμένους, που είχαν στήσει καυγά, έξω από το εμπορικό κέντρο Γουέστφιλντ Σάουθ Σέντερ. Το πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από τα τέσσερα καταστήματα γύρω στα μεσάνυχτα και έως τις τέσσερις τα ξημερώματα είχαν μαζευτεί χίλιοι άνθρωποι. Η ένταση κλιμακώθηκε, άρχισαν να καυγαδίζουν και τελικά ήρθαν στα χέρια. Δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός. Οι επίδοξοι αγοραστές, ωστόσο, έσπασαν δύο πόρτες, ενώ ένας συνελήφθη επειδή γρονθοκόπησε αστυνομικό.
Πιο σοβαρά τα πράγματα στο Νιου Τζέρσεϊ όπου η διεκδίκηση των παπουτσιών κατέληξε σε τραυματισμό ενός ατόμου με μαχαίρι, ενώ στο Ρίτσμοντ της Καλιφόρνια τα πλήθη που περίμεναν έξω από το εμπορικό κέντρο Χίλτοπ διαλύθηκαν όταν ακούστηκε ξαφνικά ένας πυροβολισμός.
Ανάλογα επεισόδια καταγράφηκαν και στην πόλη Τέιλορ, στο Μίσιγκαν, όταν μαινόμενοι αγοραστές εισέβαλαν σε κατάστημα σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ενώ τρία άτομα συνελήφθησαν στο Τολέδο του Οχάιο για το ίδιο αδίκημα. Και στην Τζόρτζια κρατούνται τέσσερα άτομα που έσπασαν την πόρτα καταστήματος, ενώ στη Βόρεια Καλιφόρνια βρίσκονται υπό κράτηση δύο άτομα που με τη χρήση βίας προσπάθησαν να βρεθούν στις πρώτες θέσεις της ουράς.
Τα περιστατικά αυτά, παρότι δεν είναι μοναδικά, ούτε πρωτόγνωρα, αποτελούν σημάδια της διαρκώς εντεινόμενης βίας που παρατηρείται την εορταστική περίοδο.
Στο αίμα βάφτηκε, όμως, και η Οξφορντ Στριτ, ο εμπορικότερος δρόμος της βρετανικής πρωτεύουσας, την επομένη των Χριστουγέννων, όταν ξεκινούν οι προσφορές στα καταστήματα. Ενας δεκαοκτάχρονος έπεσε νεκρός αφού δέχθηκε πλήγμα με μαχαίρι στην καρδιά, ενώ μερικές ώρες αργότερα ένας άλλος άνδρας 21 έτους τραυματίστηκε ελαφρά από μαχαίρι σε παρακείμενο δρόμο. Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, ένας δεκαοκτάχρονος άνδρας, ο Σέιντου Ντιαρασούμπα, έπεσε νεκρός λίγο μετά το μεσημέρι έξω από κατάστημα Foot Locker, ενώ ο δρόμος ήταν κατάμεστος από κόσμο. Σύμφωνα με τον αξιωματικό της Σκότλαντ Γιαρντ, Τζον Σουίνι, του θανάσιμου τραυματισμού είχε προηγηθεί λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ δύο ομάδων νεαρών στο εσωτερικό του καταστήματος. Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως και πολλά καταστήματα έκλεισαν για αρκετές ώρες, ενώ η αστυνομία αναγκάστηκε να απωθήσει από το σημείο της δολοφονίας νεαρούς κάνοντας χρήση όπλου ηλεκτρικών εκκενώσεων (τέιζερ).
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί και κρατούνται έντεκα άτομα, στην πλειοψηφία τους ανήλικοι, και η αστυνομία διατυπώνει φόβους για «πόλεμο» συμμοριών, ενώ για τον δεύτερο τραυματισμό συνελήφθησαν τρεις. Παραμένει άγνωστο εάν τα δύο συμβάντα συνδέονται μεταξύ τους.
Η σήμανση ερευνά εξονυχιστικά το τόπο της δολοφονίας του νεαρού και καλεί τους πολίτες να παραδώσουν τα βίντεο που μαγνητοσκόπησαν με τα κινητά τους.

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :