Στα δύο χωρίστηκε η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή τη συζήτηση για το αν το κόμμα θα δώσει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Η νέα διάσταση θέσεων στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ καταγράφεται μόλις
λίγους μήνες μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει στο εσωτερικό της με αφορμή τη στάση του κόμματος απέναντι στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Τότε τελικώς η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε τον νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε για να καθορίσει τη στάση της απέναντι στη νέα κυβέρνηση (το μόνο κόμμα που έβαλε σε διαδικασίες το συγκεκριμένο θέμα) αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δώσει αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση. Το σκεπτικό της απόφασης συμπυκνώνεται στη διαπίστωση ότι «όλοι οι χειρισμοί που έγιναν κατέδειξαν την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο από τη λαϊκή ετυμηγορία».
Τη συγκεκριμένη άποψη υποστήριξε στα όργανα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επιμένοντας ότι η μόνη λύση για τη χώρα στην παρούσα φάση βρίσκεται στην προοπτική των εκλογών.
Την ίδια ώρα δεκατρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς διαχώρισαν τη θέση τους και κατέθεσαν στο όργανο ψήφισμα ζητώντας η ψήφος του κόμματος στη Βουλή να είναι «παρών».
ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ. «Η ΔΗΜΑΡ δεν υπερψηφίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αρνείται όμως και να προσχωρήσει στο μέτωπο της στείρας και εκτός τόπου και χρόνου “Αριστεράς”, η οποία δεν νοιάζεται παρά για να καρπωθεί την κοινωνική κατάρρευση. Η ΔΗΜΑΡ επιλέγει την κατ’ αρχήν ανοχή στη νέα κυβέρνηση. Ψηφίζει “παρών” και παραμένει μαχητικά και αταλάντευτα παρούσα».
Το κείμενο υπέρ της θέσης «παρών» υπογράφουν οι Χρήστος Χωμενίδης, Βάσω Κιντή, Μάνος Ματσαγγάνης (έστειλε και επιστολή αποχώρησης από τη ΔΗΜΑΡ), Γιώργος Μπράμος, Κώστας Κάρης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Σταύρος Λιβαδάς, Γεράσιμος Γεωργάτος, Γιάννης Αντωνίου, Μάκης Διόγος, Μυρσίνη Λιοναράκη, Λεωνίδας Καστανάς και Σάκης Κουρουζίδης.
Από Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου