Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ενα νέο, πιο αυστηρό Μνημόνιο βρίσκεται στο τραπέζι


Μετά την τριήμερη βαθιά ανάσα που πήρε η κοινωνία με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, σήμερα αρχίζει για όλους, κυβέρνηση και πολίτες, η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα με το νέο, πιο αυστηρό Μνημόνιο να βρίσκεται στο τραπέζι. 

Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και κυρίως η παραμονή της στην 


ευρωζώνη κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, καθώς σε Ευρώπη και Αμερική πληθαίνουν οι φωνές όσων εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις αν η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί τον πήχυ.

Ο νέος Πρωθυπουργός, με την αυτοπεποίθηση της υψηλής δημοτικότητας που απολαμβάνει, απόψε θα κολυμπήσει στα βαθιά νερά της πολιτικής, καθώς οι προβολείς των Ευρωπαίων θα είναι στραμμένοι πάνω του την ώρα που θα εκφωνεί την ομιλία του στη Βουλή. Οι προγραμματικές δηλώσεις του θα πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαρες στην κατεύθυνση της ταχύτατης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου. Η γερμανίδα Καγκελάριος και ο γάλλος Πρόεδρος σχεδόν με ταυτόσημη ορολογία προειδοποίησαν τηλεφωνικά τον Λουκά Παπαδήμο ότι η εκταμίευση της πολυπόθητης 6ης δόσης εξαρτάται απολύτως από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η εβδομάδα είναι εξαιρετικά σημαντική για την εξέλιξη της κρίσης στην ευρωζώνη μετά την πρόσφατη επίθεση που δέχτηκαν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Αυστρία, από τις αγορές. Οι εξελίξεις ανάγκασαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει νέα έκκληση στους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση. Αλλά και ο ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει ευθέως για να σωθεί το ευρώ και να αποφευχθεί η «καταστροφική κατάρρευση» της Ιταλίας. Η ΕΚΤ όμως και ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν αντιδρούν. Εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ ευρωπαίων πολιτικών και τραπεζιτών ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε ότι η μόνη λύση είναι η επιδίωξη της ενότητας στην Ευρώπη καθώς οι κερδοσκόποι βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη.

Την ίδια ώρα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία είναι ραγδαίες. Η γειτονική χώρα ακολουθεί κατά πόδας τον δρόμο της Ελλάδας και στο τιμόνι αναλαμβάνει ένας τεχνοκράτης. «Η ώρα του Μάριο Μόντι» φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους μόλις ο πρώην επίτροπος πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Οσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έπαθε σοκ στη διαδρομή για την Προεδρία της Δημοκρατίας όπου πήγε να παραιτηθεί. Πολίτες που είχαν στήσει πανηγύρι στους δρόμους και τις πλατείες της Ρώμης τον χλεύαζαν. Πολλοί φοβούνται ωστόσο ότι ο μπερλουσκονισμός που επί 17 χρόνια κυριάρχησε δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης

Στο εσωτερικό, οι συνέπειες από την παρατεταμένη οικονομική κρίση είναι εμφανείς πλέον σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που ζούσαν αξιοπρεπώς μέχρι και πριν από έναν χρόνο τώρα γονάτισαν. Το πρώτο κρύο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου αποκάλυψε ότι πολλά νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς καλοριφέρ φέτος. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών εκτιμά ότι η πτώση στις πωλήσεις φτάνει στο 30% στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο 50% στην περιφέρεια. Αρκετές είναι οι οικογένειες, λένε οι βενζινοπώλες, που αντί για τα 1.000 λίτρα που έπαιρναν στο παρελθόν τώρα ζητούν 500 ή 300, ενώ πολύς κόσμος αναζητά εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Στην επαρχία, όπου βρίσκει κανείς εύκολα ξύλα, πολλά νοικοκυριά επέστρεψαν στις ξυλόσομπες για θέρμανση και μαγείρεμα, ενώ στις μεγάλες πόλεις γίνονται ανάρπαστες οι σόμπες υγραερίου.

Την ίδια ώρα, ανείσπρακτός παραμένει ο ένας στους δύο λογαριασμούς της ΔΕΗ με το Τέλος Ακινήτων. Πρόκειται για 251.000 λογαριασμούς που εκδόθηκαν στις 10 και 11 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή έκανε πρεμιέρα το νέο μέτρο, και που αντιστοιχούν σε εισπρακτέο τέλος ύψους 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων παραμένουν ανεξόφλητα τα 27 εκατ. Βέβαια, θεωρείται σίγουρο ότι πολλοί καταναλωτές θα αξιοποιήσουν όλο το 40ήμερο που προβλέπει ο νόμος από την έκδοση του λογαριασμού μέχρι και τη διακοπή του ρεύματος στην περίπτωση που δεν εξοφληθεί, ωστόσο οι αρμόδιοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στα μέσα ή προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε λήγει η προθεσμία και η ΔΕΗ θα πρέπει να διακόψει την παροχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :