«Ευρώπη - τιμωρό» οραματίζεται το Βερολίνο
|
Μια Ευρώπη με ενίαια πολιτική δομή και μια ευρωζώνη - τιμωρό των δημοσιονομικά απείθαρχων μελών της είναι οραματίζεται το Βερολίνο, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν τα τελευταία 24ωρα η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Η Αγκελα Μέρκελ άνοιξε τις εργασίες του
διήμερου συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που ξεκινά σήμερα στη Λειψία τονίζοντας ότι η Γερμανία θέλει να παραμείνουν και οι 17 χώρες - μέλη στην ευρωζώνη επισημαίνοντας όμως ότι αυτό προϋποθέτει μια δομική αλλαγή των συνθηκών.
Η γραμμή που θα ακολουθήσει η γερμανική ηγεσία ως προς τη σύγκλιση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη αποδίδεται στο κείμενο που ετοίμασε το κυβερνών κόμμα της χώρας και τιτλοφορείται «Δυνατή Ευρώπη: ένα ευοίωνο μέλλον για τη Γερμανία». Ο πρώτος από τους δύο βασικούς άξονες του κειμένου θέσεων του CDU είναι ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί από την ένταξη στο ευρώ και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσει το κοινό νόμισμα. Όμως ο δεύτερος άξονας αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση στους εταίρους της χώρας: κάθε μέλος της Ενωσης θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα τους (νέους) κανόνες και εφόσον τους παραβιάζει θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και να αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή τις «υποχρεωτικής εξόδου» από το κοινό νόμισμα και εν γένει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μια πιο σαφή εικόνα για τις γερμανικές θέσεις έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη γαλλική Le Monde. O γερμανός υπουργός σημείωσε ότι είναι παράλογο να τιμωρείται με πρόστιμο μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού που επιβάλλει η ΕΕ, αλλά να μένει ατιμώρητη μια χώρα που παρουσιάζει δημοσιονομικές αποκλίσεις. «Γιατί ο ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή των Συνθηκών να μην έχει τις ιδιες δικαιοδοσίες με τον επίτροπο Ανταγωνισμού; Γιατί να οδηγείται μια χώρα ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για μη εφαρμογή του δικαίου και όχι για παρέκκλιση από το Σύμφωνο Σταθερότητας;» δηλώνει ο Σόιμπλε στη γαλλική εφημερίδα. Ο ίδιος άλλωστε κατέστησε σαφές, στην ίδια συνέντευξη, ότι όποιος θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη θα πρέπει να το αποδεικνύει έμπρακτα.
«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις των πολιτών (της Γερμανίας) που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης όμως τις κατανοώ. Αλλωστε η σύγχυση που επικράτησε στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες τους παρέχει επιχειρήματα.. Η Γερμανία όπως και η Γαλλία θα κάνουν τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αρκεί να το θέλει η Αθήνα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε. Συμπλήρωσε επίσης ότι «αυτό που είπαν φιλικά αλλά με αποφασιστικότητα η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζίστον Γιώργο Παπανδρέου» ήταν ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει αν αποδέχεται τους περιορισμούς που επιτάσσει η παραμονή της χώρας στο ευρώ».
Όπως έχει διαρρεύσει στο διεθνή τύπο, το Βερολίνο έχει ήδη σχεδιάσει ένα χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισσαβόνας σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη της Ενωσης θα εγκρίνουν μια «πιο αυστηρή» εκδοχή διαχείρισης οικονομικών κρίσεων εντός του 2012.
«Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις υπέρ μιας περιορισμένης αναθεώρησης της Συνθήκης που θα παρέχει στην ΕΕ περισσότερες εξουσίες σε βάρος των κρατών που αθετούν τους δημοσιονομικούς κανόνες» σημειώνει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. Όπως εξηγούν αναλυτές η Γερμανία επιμένει σε μια κατ'όνομα τουλάχιστον «περιορισμένη» και όχι «ευρεία» αναθεώρηση ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τους νέους κανόνες από τα Κοινοβούλια παρακάμπτοντας τον «επισφαλή» και απευκταίο δρόμο της έγκρισής τους μέσω δημοψηφισμάτων.
«Επιθυμία του Βερολίνου είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα σε αυτό το ζήτημα» σημειώνει σε σχετικό άρθρο η Le Monde.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου