Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πρόταση ΔΗ.ΣΥ. για εξυγίανση του ασφαλιστικού

Επιδότηση της εθνικής σύνταξης από τον προϋπολογισμό και ενοποίηση όλων των φορέων σε έναν οργανισμό.
Η πρόταση της Συμμαχίας, για την οποία, μεταξύ άλλων, εργάστηκαν ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης, ο βουλευτής Γ. Κοντογιάννης, η δικηγόρος Ελευθερία Καλαϊτζή, ο καθηγητής Τρύφων Κολλίντζας, προβλέπει ένα κοινό για 

όλους σύστημα τριών πυλώνων, βάσει ατομικών ασφαλιστικών λογαριασμών. 

Τον πρώτο πυλώνα αποτελεί η εθνική σύνταξη, η μόνη που επιδοτείται από τον προϋπολογισμό και η οποία, μετά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 375 ευρώ. Αυτή καταβάλλεται στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 65 ετών. 
Ακολουθεί, η βασική ανταποδοτική, ο δεύτερος πυλώνας, που αποτελείται από τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Αυτές σωρεύονται με τα χρόνια, προστατεύονται από τον πληθωρισμό, ενώ αποδίδουν ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας. Το κεφάλαιο που συγκεντρώνεται τελικά μπορεί να αποδοθεί ως σύνταξη μετά τη συμπλήρωση 60 ετών, ενώ το ύψος του προκύπτει σε συνδυασμό με το τότε υπολογιζόμενο προσδόκιμο ζωής. Oλοι οι πολίτες θα ενημερώνονται, σε ετήσια βάση, για το ποσόν που υπάρχει στον λογαριασμό τους.
Ο τρίτος πυλώνας αποτελείται από τα επικουρικά και επαγγελματικά ταμεία, είναι ευέλικτος και κατ’ επιλογήν του ιδίου του ασφαλισμένου και οι πρόσθετες εισφορές επενδύονται από τα Ταμεία, κυρίως στην ανάπτυξη της οικονομίας και δημιουργούν ένα πρόσθετο ασφαλιστικό κεφάλαιο, που συμπληρώνει τη σύνταξή του.

Η υιοθέτηση του συστήματος οδηγεί, εκ των πραγμάτων, στην ουσιαστική ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων σε έναν οργανισμό. Σε πρώτη φάση, ωστόσο, προτείνεται η μεταξύ των ταμείων αλλά και του taxis ηλεκτρονική διασύνδεση, με στόχο τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης και απόδοσης σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :