Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Προβληματισμός στην ομογένεια της Νέας Υόρκης



Στους κόλπους της Ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ με επίκεντρο την Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον,  υπάρχει προβληματισμός,  αναβρασμός και ανησυχία για όσα είπε στις δηλώσεις του ο κ. Τσεκερίδης την Πέμπτη στο Σταθάκειο κέντρο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο του απολογισμού των εορταστικών εκδηλώσεων για την απόοδοση τιμών στην 190η επέτειο από την εθνική παλιγγενεσία εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1821.  
Δηλώσεις που αν μη τι άλλο εξέθεσαν τον ομογενειακό οργανισμό ξεσηκώνοντας 



ποικίλες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα με σχόλια που καταδικάζουν  και άρθρα που καυτηριάζουν  τις ατυχείς δηλώσεις Τσεκερίδη και κατέκλυσαν το ελληνικό διαδίκτυο. 

Επιφανείς ομογενείς, πρώην  πρόεδροι και αξιωματούχοι του εν λόγω οργανισμού τοποθετήθηκαν  με δημόσιες δηλώσεις τους και διαχώρισαν πλήρως την θέση τους από τις τουλάχιστον  άστοχες και ατυχείς δηλώσεις Τσεκερίδη, όπως χαρακτήρισαν τα όσα είπε ο πρόεδρος του ομογενειακού οργανισμού που εκθέτουν την Ελλάδα στην γείτονα εμφανίζοντας την αθωράκιστη αμυντικά και εθνικά.

Ακολουθούν οι σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ομογένειας στις ΗΠΑ.


Ανδρέας Σάββα, Πρόεδρος Συλλόγου  Ελλήνων Επιστημόνων





Πρώτα να αναφέρω ότι δεν ήμουν παρών στην πανομογενειακή, αλλά πληροφορήθηκα για τις δηλώσεις αυτές από τρίτους, αν όντως έχουν έτσι τα πράγματα, δηλαδή δικαιολογούμαστε για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν συνθήματα από τον κόσμο, ή οργανωμένα συνθήματα, τι να πω; Είναι ακόμα ένα σκαλί πιο πίσω. Ο κόσμος περιμένει την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο να δείξουμε την δύναμή μας, την αγωνιστικότητά μας. αν πηγαίνουμε εκεί μόνο για να παρελαύνουμε σαν μαριονέτες και να δείχνουμε… τι να δείχνουμε δηλαδή; Από ότι είπατε, έχουν διαψευστεί ότι οι διπλωμάτες τα είπαν όλα αυτά, τότε είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, να το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για την αδυναμία μας να περάσουμε ορισμένα συνθήματα. Ξέροντας τον κ. Τσεκερίδη για τους αγώνες των Ποντίων, ειλικρινά με κάνει να κάνω δεύτερες σκέψεις γι αυτόν.



Βασίλειος Σταθάκος, επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων μείζονος ΝΥ. 






Προσωπικά δεν άκουσα τις δηλώσεις, αλλά αφού ακούω ότι έγιναν μέσα σε Γενική συνέλευση σε ευρύτερο κοινό, νομίζω ότι έχουν μεγάλη σημασία οι τοποθετήσεις αυτές, όσον αφορά την ακεραιότητα –αν θέλετε- του Ελληνισμού. Γιατί περί ακεραιότητας πρέπει να μιλάμε. Ποτέ δεν υπήρξε εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, που να μην έχει σαν προτεραιότητα τα εθνικά θέματα. Προσωπικά το είχα αυτό εντοπίσει μετά την παρέλαση, διότι λόγω ασθενείας δεν παραβρέθηκα, και είπα πώς μπορεί να γίνει εθνική παρέλαση στην 5 Λεωφόρο, χωρίς να αναφερόμαστε στα εθνικά θέματα. Τώρα το τι ελέχθη, αν ελέχθησαν τέτοια πράγματα σε μια Γενική Συνέλευση είναι πρωτάκουστο. Είναι τελείως αρνητικό, τουλάχιστον προσβάλει την ομογένεια ευρύτερα.



Ντίνος Ράλλης, πρ. πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως. 






Ήμουν παρών σε αυτή την άτυχη δήλωση, την οποία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αιφνιδιάστηκα και αναρωτιόμουν πώς ο κ. Τσεκερίδης κάνει τέτοιες δηλώσεις που εμπλέκονται διπλωματικά στελέχη, χωρίς βέβαια να τα κατονομάζει. Έχει μεγάλη σημασία αυτή η δήλωση και πιστεύω ο κ. Τσεκερίδης να βγει και να διευκρινίσει τι συμβαίνει ακριβώς, διότι δημιουργείται μεγάλο εθνικό πρόβλημα με αυτές τις δηλώσεις. Ο. Τσεκερίδης είναι ένας σοβαρός κύριος και ελπίζω να διευκρινίσει αυτές τις δηλώσεις του, διότι δεν τιμούν ούτε την ομοσπονδία, ούτε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας να κάνει τέτοιες δηλώσεις.



Δημήτρης Δημητρίου: επικεφαλής της ελέγχουσας μειοψηφίας του ΔΣ 






Ήταν  μια ανεύθυνη δήλωση, η οποία χαρακτηρίζει άτομο με ηττοπάθεια. Άτομα τα οποία ηγούνται του ελληνισμού δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται από αυτή την ηττοπάθεια. Και αν είναι πραγματική δήλωση, θα ήθελα να ξέρω ποιος την έκανε, ποιος έλληνας διπλωμάτης είχε το θράσος να πει αυτά τα πράγματα. εκπλήσσομαι και θα το συζητήσουμε οπωσδήποτε μέσα στο ΔΣ και πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει ούτε καν να τα σκεφτόμαστε. Θεωρώ ότι το θέμα θα έρθει οπωσδήποτε και στην γενική Συνέλευση, από πολλά άτομα, όχι μόνο από την ομάδα του ΔΣ, αλλά από έλληνες απλούς ομογενείς ή από μέλη –αντιπροσώπους συλλόγων.  
Ειλικρινά δεν έπρεπε να ειπωθεί όπως ακριβώς ελέχθη, έστω και αν υπήρχε συνομιλία με κάποιον διπλωματικό και του εξέφρασε κάτι παρόμοιο. Πιστεύω ότι ήταν σε ιδιωτικό κύκλο, εάν έχει γίνει κάτι τέτοιο, και αυτό βέβαια που ελέχθη δημόσια, παρουσία πολλών δημοσιογράφων και ομογενών, δεν έπρεπε να λεχθεί.     Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να λεχθούν καθόλου. Εκείνο που με πείραξε είναι μπορεί ο καθένα να πει την προσωπική του γνώμη, αλλά το να αναφερθεί ότι μίλησε με έλληνες διπλωμάτες και του είπαν αυτό, εκθέτει τους διπλωμάτες μας, και πιστεύω ότι αν κληθεί να πει ποιος ήταν ο διπλωμάτης που του το είπε, θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.



Θόδωρος Παυλάκος, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων. 






Επειδή είμαι πρόεδρος της επιτροπής εθνικών θεμάτων, και σέβομαι την επιτροπή μου και τα μέλη της, θα κάνουμε την συνεδρίαση που έχουμε προγραμματίσει και μετά την συνεδρίαση θα σας ενημερώσουμε, και ίσως προτείνω να κάνουμε μια συνέντευξη τύπου, ώστε να κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας στο θέμα. Εύχομαι να το σεβαστείτε αυτό και να περιμένετε μέχρι να συνεδριάσω με την επιτροπή μου.
Γ. Γεωργόπουλος: πρώην πρόεδρος Ομοσπονδίας 1996-2000 






Πραγματικά εξεπλάγην όταν άκουσα και διάβασα αυτά τα πράγματα, διότι τον Ηλία τον Τσεκερίδη τον χαρακτηρίζει κάποια σοβαρότητα, διότι πάντα ήταν λιγομίλητος. Απορώ πώς έκανε τις δηλώσεις αυτές, τις οποίες θεωρώ άστοχες δηλώσεις, όσον αφορά την διπλωματία μας εδώ, την στιγμή που έχει ζήσει καταστάσεις που οι Έλληνες της Διασποράς εδώ έχουν φέρει μεγάλες επιτυχίες, όχι μόνο στα εθνικά μας θέματα έναντι των Τούρκων, αλλά και των Σκοπιανών κτλ.    Ειλικρινά είμαι έκπληκτος, με βρίσκετε στην πολεοδομία της ΝΥ αυτής την στιγμή, έχω κόσμο μπροστά μου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν έχω λόγους να υποστηρίξω τα λεγόμενα του Ηλία του Τσεκερίδη, του φίλου μου, αλλά θέλω να του τηλεφωνήσω για να μάθω κάτω από ποιες συνθήκες έκανε αυτές τις δηλώσεις, τις οποίες όπως σας είπα και στην αρχή της θεωρώ πολύ άστοχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :