Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

"Οχι" στα μεταλλαγμένα

Στον αγώνα επικράτησης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, με την Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αντιστέκονται.
Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν εισβάλει πλέον στη ζωή μας. Καθώς η επιστήμη της γενετικής εξελίσσεται, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί υπόκεινται σε τροποποίηση του γενετικού τους υλικού, τις περισσότερες φορές με το πρόσχημα της ...............
..................
δημιουργίας ανθεκτικών προϊόντων, που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της πείνας από τον πλανήτη, αλλά και στη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Με αφορμή την αποκάλυψη αμερικανικών εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία η Αμερική απειλούσε τις ευρωπαϊκές χώρες, που πρόβαλλαν αντίσταση στην εισαγωγή μεταλλαγμένων στην αγορά τους, το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στο ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Greenpeace». Όπως τονίζει ο διευθυντής του γραφείου, Νίκος Χαραλαμπίδης «και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, εξαιτίας της αντίδρασής της να εισαγάγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».
Ο διευθυντής της «Greenpeace» δηλώνει πως η Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί για τα «καθαρά» της προϊόντα, καθώς ακόμη και στην εκτροφή των ζώων, οι τροφές που χρησιμοποιούνται δεν είναι μεταλλαγμένες, με εξαίρεση τη σόγια, η οποία κατά περίπου 60% παραμένει γενετικά τροποποιημένο προϊόν.
Στον αγώνα υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών οι ΗΠΑ βρήκαν, ως σύμμαχο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισπανία. «Οι Ισπανοί παραγωγοί, που θέλουν να αναπτύξουν βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και όσοι διατηρούν συμβατικές, έχουν τεράστια προβλήματα στη διεθνή αγορά, γιατί δεν μπορούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, καθώς δεν γνωρίζουν αν οι γείτονές τους χρησιμοποιούν μεταλλαγμένους σπόρους»

Δεν υπάρχουν σχόλια :