Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το σκάνδαλο της διοξίνης σε τρόφιμα επικρατεί στον γερμανικό Τύπο

Το σκάνδαλο της διοξίνης σε τρόφιμα επικρατεί στον γερμανικό Τύπο με αναφορές στη βελτίωση του συστήματος ελέγχου. «Μπορεί κάποτε οι αγρότες να παρήγαγαν μόνοι τους ζωοτροφές, σήμερα όμως η αλυσίδα παραγωγής τους είναι τεράστια και πολύπλοκη. Ο κίνδυνος ρύπανσης και μόλυνσης με δηλητήρια όπως η διοξίνη είναι πια πολύ μεγάλος», υπογραμμίζουν οι γερμανικές εφημερίδες.
Η εφημερίδα του Μονάχου "Süddeutsche Zeitung" σημειώνει: .............. 
......................
«Το σύστημα ελέγχου πρέπει να βελτιωθεί. Διότι μπορεί κάποτε οι αγρότες να παρήγαγαν μόνοι τους ζωοτροφές, σήμερα όμως, η αλυσίδα παραγωγής ζωοτροφών είναι τεράστια και πολύπλοκη. Μέχρι να φθάσει λοιπόν η ζωοτροφή στον κτηνοτρόφο έχουν βάλει το χέρι τους πάρα πολλοί και ο κίνδυνος ρύπανσης και μόλυνσης με δηλητήρια όπως η διοξίνη είναι πια μεγάλος. 
Έτσι ο έλεγχος θα είναι αποτελεσματικός, εάν γίνεται σε κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής και επεξεργασίας ζωοτροφών και όχι στο τέλος. Ασφαλώς αυτό σημαίνει ότι το τελικό προϊόν θα είναι ακριβό, αλλά μόνον έτσι διασφαλίζεται πως δεν θα είναι επιβλαβές για την υγεία.» 
Η εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" συμφωνεί με τους ελέγχους, αλλά υπογραμμίζει και το τεράστιο κόστος του σκανδάλου για τους κτηνοτρόφους. «Έχει γίνει ιεροτελεστία, κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα σκάνδαλο στα τρόφιμα οι αρχές και οι πολιτικοί να διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών και ταυτόχρονα να επιβάλλουν δραστικά μέτρα κατά των παραγωγών, που συνήθως σημαίνει λουκέτο στην παραγωγή επ’ αόριστον. 
Πάνω από χίλια αγροκτήματα, κυρίως στη Βόρεια Γερμανία, έπεσαν αυτή τη φορά θύμα του σκανδάλου διοξίνης. Το τι σημαίνει το κλείσιμο, έστω και το προσωρινό, μιας παραγωγικής κτηνοτροφικής μονάδας δεν μπορεί όμως να το αντιληφθεί ο καταναλωτής στις μεγαλουπόλεις», αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα.
(DEUTSCHE WELLE)

Δεν υπάρχουν σχόλια :