Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Επίθεση Ντόρας σε ΝΔ με το βλέμμα στους κεντρώους

Πολιτική αντεπίθεση στη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και επιχειρεί να κερδίσει τμήμα του «μεσαίου χώρου» εκμεταλλευόμενη το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, δικηγόρου και πολιτικού φίλου του κ. Αντ.Σαμαρά. Σε μια χρονική στιγμή όπου στην ΚΟ της ΝΔ διαμορφώνεται «κίνημα» βουλευτών- κυρίως από την ομάδα των «σαμαρικών»- που συμφωνούν με τις απόψεις του προέδρου της εθνικοπατριωτικής οργάνωσης «Δίκτυο 21», ο οποίος ............... ........................
αποκήρυξε τον «μεσαίο χώρο», η κυρία Μπακογιάννη έσπευσε να χαρακτηρίσει «φασιστικές» τις απόψεις του κ. Κρανιδιώτη.

Η κίνησή της αυτή είχε σαφή στόχο να διαμορφώσει ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες για να περάσει τα μηνύματα του κόμματός της, ώστε να εξασφαλίσει ενδεχόμενη μελλοντική στήριξη μεγάλου τμήματος του μετριοπαθούς ακροατηρίου που κινείται στον χώρο του πολιτικού Κέντρου. «Αυτός ο λανθάνων φασισμός,τον οποίο εκφράζει ο κ.Κρανιδιώτης, τείνει να γίνει η κυρίαρχη άποψη μέσα στη ΝΔκαι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, η οποία εκτιμά ότι «100% αλλοιώθηκε η φυσιογνωμία της ΝΔ» με τη σύμφωνη γνώμη της ηγετικής ομάδας, αν και απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Σαμαρά.

Θέλοντας να αυξήσει την απήχηση των απόψεών της και να κερδίσει όσους έχουν ενοχληθεί από τις απόψεις του επικεφαλής του «Δικτύου 21», που αναδεικνύεται σταδιακά σε πολιτική συνιστώσα της ΝΔ, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και είπε (Ρ/Σ Flash) με αυστηρό τόνο: «Αυτάτα οποία λέει ο κ. Κρανιδιώτης εγώ ως ένα βαθιά φιλελεύθερο κεντροδεξιό άτομοτα θεωρώ φασιστικά» .

Από το «στρατόπεδο» της κυρίας Μπακογιάννη επιμένουν ότι ο προνομιακός πολιτικός χώρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι το πολιτικό Κέντρο. Μάλιστα, επενδύουν στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη ΝΔ μετά τις παρεμβάσεις του κ. Κρανιδιώτη, θεωρώντας ότι από τη στιγμή που η Ρηγίλλης δεν τον αποδοκιμάζει ευθέως και δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μπορεί να ελπίζουν στη θετική ανταπόκριση όσων «γαλάζιων» στελεχών και ψηφοφόρων δυσανασχετούν με αυτή τη ρητορική.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ συμφωνούν μαζί του, επιμένει ότι ο μεσαίος χώρος είναι ένα εφεύρημα και σε συνομιλία του με αρκετά «γαλάζια» στελέχη αναφέρει πως «ιστορικό Κέντρο και λαϊκή Δεξιά δεν έχουν πλέον τίποτε να χωρίσουν».

Εμμένει στις αιχμές του για τη στρατηγική του μεσαίου χώρου (με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκευή και 13») και απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το «αν κάποιοι πέριξ του κ. Σαμαρά πιέζουν για μια πιο συναινετική στάση στην οικονομία ή στα εθνικά θέματα» υποστηρίζει: «Μόνο όποιος είναι κακόβουλος ψεύτης ή όποιος έχει πλήρη άγνοια της ισχυρής προσωπικότητας του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να νομίζει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.Η πυξίδα του δείχνει πάντασταθερά και αμετάθετα το εθνικό συμφέρον».

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι η ηγεσία του κόμματος πρέπει να αποκηρύξει δημόσια και με σαφήνεια αυτές τις απόψεις και να τονίσει το κεντροδεξιό προφίλ. Σε αυτό το πλαίσιο η κυρία Μπακογιάννη ετοιμάζεται για το συνέδριο του κόμματος (σήμερα θα ανακοινωθεί η οργανωτική επιτροπή), ενώ προ των πυλών της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι, μετά τον κ.Ελ. Αυγενάκη (Ηρακλείου), και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γ. Κοντογιάννης (Ηλείας), ο οποίος έχει τονίσει ότι «ιδεολογικά είναι πολύ κοντά».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :