Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Η Ντόρα ζητά να μειωθεί κατά 20 εκατ €, η χρηματοδότηση των κομμάτων, προς ενίσχυση του ΕΚΑΣ.

Και να σταματήσει αμέσως ο δανεισμός των πολιτικών κομμάτων από τις κρατικές τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών & Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης για την πρωτοβουλία αλλαγής του πλαισίου χρηματοδότησης των κομμάτων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το «πόθεν έσχες» και τα οικονομικά των βουλευτών είναι πλέον αναγκαία. Όσο όμως θα διαρκεί ο διάλογος και η διαβούλευση, η κυβέρνηση μπορεί να .................
......................
πάρει μερικά άμεσα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση:
Πρώτον, να μειώσει, τώρα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, από τα 75 εκ. ευρώ στα 55 εκ. Ευρώ, και μπορεί να χρηματοδοτήσει με αυτό το ποσό την αύξηση του ΕΚΑΣ όπως έχω προτείνει στη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Δεύτερον, με τροπολογία να σταματήσει αμέσως ο δανεισμός των πολιτικών κομμάτων από τις κρατικές τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις πέραν αυτής της βουλευτικής περιόδου.
Τρίτον, να γίνει πλήρης εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία.
Θα περιμένουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά ας είναι σαφές ότι στόχος πρέπει να είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία στο νέο πλαίσιο για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες από ποιόν χρηματοδοτούνται τα κόμματα, με ποια ποσά και πού τα ξοδεύουν. Επίσης ότι δεν μπορεί, μέσω του όποιου συστήματος χρηματοδότησης, να ποδηγετείται και να προκαταλαμβάνεται η βούληση του λαού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :