Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε παράταση της θητείας της UNFICYP

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε με ψήφισμά του την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο (UNFICYP) για άλλους έξη μήνες, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011. 
Παράλληλα, καλεί τους δύο ηγέτες στο νησί να επεξεργαστούν πρακτικά σχέδια για να ξεπεραστούν τα εναπομείναντα σημεία διαφωνιών, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν τον Ιανουάριο του 2011. 
Το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά με .................
...................
την Κύπρο ψηφίσματά του και καλεί τους δύο ηγέτες να βελτιώσουν το δημόσιο κλίμα μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις και να επικεντρώσουν τα δημόσια μηνύματά τους στις συγκλίσεις που υπάρχουν και στην προοπτική για το μέλλον. 
Επιπλέον ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και υπογραμμίζεται η σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην ολοκληρωτική, ευέλικτη και εποικοδομητική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις ότι η λύση είναι κοντά, και την προσδοκία ότι είναι δυνατή επίτευξη αποφασιστικής προόδου στο άμεσο μέλλον. 
Το Συμβούλιο εκφράζει στο ψήφισμά του και ανησυχία για τον βραδύ ρυθμό προόδου που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζοντας ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. 
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του σήμερα χαρακτήρισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ισορροπημένο, τονίζοντας ότι η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο είναι επιβεβλημένη λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. 
Σημείωσε δε ότι επιβεβαιώνεται πως η λύση του Κυπριακού στηρίζεται στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 
Υπογράμμισε επί πλέον ότι το ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και ειδικά το 1251 (1999) που αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται σ' ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα. 
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει ότι στη δική της καλή θέληση θα συναντήσει την θέληση της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής ηγεσίας, για να ανοίξει ο δρόμος προς τη συνολική επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
(ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :