Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Η Ευρώπη ζητά από την Τουρκία εκδημοκρατισμό και ελευθερίες .....

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κείμενο των αποφάσεων τους για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας (14/12) χαρακτηρίζουν τις πρόσφατες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα ως ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι η εφαρμογή τους σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές θα είναι αποφασιστικής σημασίας. 
Υπογραμμίζουν ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο μέλλον θα πρέπει να γίνουν με την ευρύτερη δυνατή διαβούλευση και με την συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων και την κοινωνία γενικότερα σε ένα πνεύμα διαλόγου και συμβιβασμού. 
Επίσης, τονίζουν την ανάγκη βελτίωσης της στους τομείς των ..............
................
ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της προστασίας των μειονοτήτων. Καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, προχωρώντας σε ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. 
Τονίζουν δε ότι διατηρούνται τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί λόγω της έλλειψης προόδου σε αυτόν τον τομέα, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην εξέλιξη του συνόλου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι αναμένουν την δραστική υποστήριξη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, που στοχεύουν σε μια συνολική και βιώσιμη λύση και σε συμφωνία με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Επιπλέον, τονίζουν κατηγορηματικά ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και να δεσμεύεται σε ειρηνική επίλυση των διαφορών σε συμφωνία με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το κοινοτικό κεκτημένο και να καταφύγει αν είναι αναγκαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο πλαίσιο αυτό καλείται η Τουρκία να αποφεύγει οποιαδήποτε απειλή ,προστριβές ή πράξεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :