Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Made in Germany ..... über alles

Το 2011, οι γερμανικές εξαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, που αποτελεί ένα συμβολικό όριο. Η Κίνα πουλάει όμως πλέον ακόμη περισσότερα προϊόντα και η Γερμανία αναμένεται να χάσει τον τίτλο του μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο, τον οποίο «έκλεψε» από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2003.
Tο μυθικό made in Germany, η Γερμανία το χρωστά στη Βρετανία. Όταν αισθάνθηκαν ότι απειλούνται από τις γερμανικές εισαγωγές, οι βρετανοί βιομήχανοι απαίτησαν την υιοθέτηση το 1887 του Merchandise Marks Act. 
Όλα τα γερμανικά προϊόντα που πωλούνταν στη Βρετανία θα έπρεπε πλέον να αναγράφουν made in Germany. Ο στόχος ήταν να στραφούν οι βρετανοί καταναλωτές μακρυά από αυτά τα προϊόντα «δεύτερης κατηγορίας». Γρήγορα όμως συνέβη το αντίθετο. Πολλαπλασιάζοντας τις καινοτομίες, η Γερμανία ξεπέρασε γρήγορα τη Βρετανία στην ποιότητα. Χάρις στην εκπαίδευση πολλών .............
..................
τεχνικών και μηχανικών - το 1879, η νέα ανώτατη σχολή τεχνολογίας του Βερολίνου ήταν το πιο ψηλό κτίριο στη Γερμανία μετά τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας - η Γερμανία κατέχει πλέον πολύ μεγαλύτερο αριθμό ευρεσιτεχνιών από τη Βρετανία.
Κι έτσι, γύρω στο 1900, οι Βρετανοί κατασκευαστές άρχισαν να παραποιούν τις ετικέτες των προϊόντων τους και να γράφουν made in Germany, με την ελπίδα ότι θα αύξαναν τις πωλήσεις τους.
Παρόλο που ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα απονείμει προσεχώς στην Άγκελα Μέρκελ το Presidential medal of freedom, την ανώτατη αμερικανική διάκριση για πολίτες, η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να είναι αδιάλλακτη. Όπως είχε συμβεί και με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από μερικούς μήνες, ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να κάνει με τη Μέρκελ μια πραγματική συζήτηση για τις γερμανικές εξαγωγές, που κατά την άποψή του είναι πολύ υψηλές.
Η γαλλογερμανική συνάντηση που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Φράιμπουργκ δεν θα θίξει καν το θέμα. Γιατί στη Γερμανία οι εξαγωγές αποτελούν μέρος της εθνικής ταυτότητας και μόνο ένας καγκελάριος που θα ήθελε να αυτοκτονήσει θα αμφισβητούσε την αναγκαιότητά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια :